Belehrad dal najavo, že Šešelja do Haagu len tak nevráti

Srbský premiér Aleksandar Vučić v sobotu dal najavo, že radikála Vojislava Šešelja naspäť do Haagu Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) len tak poslať nemieni. Pondelkové nariadenie sudcov, aby sa ultranacionalista vrátil, dostalo srbskú vládu do úzkych a Vučić rozhodnutie označil za "nemorálne".

04.04.2015 18:07
Seselj, srbsko, haag Foto: ,
Srbský ultranacionalista, niekdajší vicepremiér Vojislav Šešelj sa odmieta vrátiť do Haagu, kde ho súdia za vojnové zločiny.
debata (21)

Šešelj, ktorý vo väzbe ICTY strávil takmer 12 rokov, trpí rakovinou hrubého čreva a má metastázy. Súdny senát mu vlani na jeseň dočasným prepustením umožnil, aby sa liečil v Srbsku pod podmienkou, že nebude kontaktovať svedkov ani obete figurujúce v jeho procese a že sa vráti, akonáhle k tomu bude vyzvaný.

Radikál ale hneď po prílete do Belehradu 12. novembra povedal, že do Haagu späť dobrovoľne nepôjde. Podľa sudcov tribunálu práve týmto vyhlásením porušil dané podmienky, a musí sa preto vrátiť do Haagu. Vučić na to reagoval obvinením, že cieľom pustenia a teraz požadovaného vrátenia Šešelja je vyvíjať tlak na srbskú vládu.

Premiér vyhlásil, že kabinet rozhodne o prípadnom odovzdaní radikála až po tom, čo dostane správu o tom, že sa Šešelj uzdravil, kvôli čomu bol tiež do Srbska tribunálom poslaný. „Šešelj je srbským občanom. O jeho politike si nič dobrého nemyslím, ale našou úlohou je chrániť nášho občana a jeho ústavné práva,“ povedal Vučić.

Srbsko sa veľmi usiluje o vstup do Európskej únie, a vláda sa preto snaží o ďalekosiahle reformy. Zintenzívnil sa aj boj proti kriminalite a stíhanie zločinov spáchaných v deväťdesiatych rokoch pri vojnových konfliktoch, ktoré sprevádzali rozpad bývalej Juhoslávie. Nevôľu ale v Bruseli vyvoláva rozhodné odmietanie Belehradu uznať nezávislosť bývalej provincie Kosovo. EÚ sa však najmä nepáčia priateľské vzťahy s Moskvou, ktoré sa odrážajú v neochote Srbov pridať sa k západným sankciám voči Rusku kvôli ukrajinskej kríze.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Haag #juhoslávia #Aleksandar Vučič #Vojislav Šešelj