Príbuzní obetí leteckého nešťastia prišli do Francúzska

Príbuzní obetí pádu nemeckého airbusu vo francúzskych Alpách v sobotu znova navštívili miesto nešťastia, aby si prezreli novú pamätnú dosku venovanú mŕtvym, ktorú na mieste odhalili. Podľa agentúry AFP dorazilo rozjímať k miestu skonu ich najdrahších päť desiatok osôb.

04.04.2015 18:30
Germanwings, obete leteckého nešťastia,... Foto: ,
Šéf Germanwings Thomas Winkelmann a Lufthansy Carsten Spohr kladú k pomníku obetí veniec.
debata

Prepravu príbuzných opäť zabezpečila nízkonákladová letecká spoločnosť Germanwings, ktorej airbus so 150 osobami na palube sa v oblasti v marci zrútil. Aerolinky pre príbuzných zabezpečili ubytovanie v hoteli v Marseille na juhu krajiny.

Odtiaľ potom 48 ľudí prišlo do obce Le Vernet, kde bola odhalená pamätná doska s textom v štyroch jazykoch (teda vo francúzštine podľa územia, kde došlo k nešťastiu, v nemčine a španielčine podľa jazyka väčšiny obetí a v angličtine ako svetovom dorozumievacom jazyku).

Šéf Germanwings Thomas Winkelmann (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Claude Paris
Germanwings, obete leteckého nešťastia, tragédia, lietadlo, airbus, pozostalí, Le Vernet, Šéf Germanwings Thomas Winkelmann (vľavo) a Lufthansy Carsten Spohr pred novinármi v Le Vernet.

Na mieste katastrofy už záchranári skončili so zbieraním pozostatkov obetí a v súčasnosti zhromažďujú ich osobné veci. Budúci týždeň špecialisti začnú so zberom väčších trosiek stroja.

Vo štvrtok sa našla druhá čierna skrinka s technickými údajmi o lete. V piatok technici na základe jej analýzy známili, že druhý pilot havarovaného airbusu zvyšoval rýchlosť stroja po tom, čo lietadlo naviedol smerom k zemi. Podľa vyšetrovateľov to potvrdzuje kopilotov úmysel nechať lietadlo zrútiť sa.

Zástavy reprezentujúce krajiny, z ktorých... Foto: SITA/AP, Claude Paris
Germanwings, obete leteckého nešťastia, tragédia, lietadlo, airbus, pozostalí, Le Vernet, Zástavy reprezentujúce krajiny, z ktorých pochádzali obete nešťastia airbusu.

Už analýza prvej skrinky so zvukovým záznamom ukázala, že pád lietadla spôsobil druhý pilot. Nepustil kapitána do pilotnej kabíny a stroj naviedol na horský masív. Následné vyšetrovanie ukázalo psychické problémy 27-ročného Andreasa Lubitza, ktorý sa asi rozhodol pre samovraždu a pritom i k zabitiu ostatných ľudí na palube.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #marseille #Airbus #letecká havária #Germanwings