Útok na trh v Nigérii má najmenej štyri obete

Prinajmenšom štyria ľudia zahynuli pri sobotňajšom útoku, ku ktorému sa prihlásila radikálna islamistická organizácia Boko Haram neďaleko severonigerijského mesta Maiduguri. S odvolaním sa na miestne bezpečnostné zložky o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

05.04.2015 08:14
debata

Ozbrojenci napadli dedinu Kayamla ležiacu asi 20 kilometrov od Maiduguri, metropoly štátu Borno, ktorý je baštou radikálov z Boko Haram. Začali údajne bezhlavo strieľať na ľudí nakupujúcich na miestnom trhovisku.

Okrem štyroch mŕtvych utrpelo niekoľko ľudí tiež zranenia. Útočníci následne ukradli zo stánkov na trhovisku potraviny a utiekli. Podľa miestnej polície bola snaha doplniť zásoby jedla zjavne hlavným motívom útoku na dedinu.

V posledných dňoch sa výrazne znížila intenzita útokov páchaných radikálmi z Boko Haram, ktorí v rámci svojho boja za vyhlásenie štátu s prísnymi islamskými pravidlami zabili na severovýchode krajiny za posledných šesť rokov už viac ako 13-tisíc ľudí.

Možnou príčinou môže byť vyšší tlak zo strany nigérijskej armády, ktorá v posledných týždňoch v spolupráci s jednotkami medzinárodnej misie tvorenej Nigerom, Čadom, Kamerunom a Beninom zaznamenala rad úspechov v boji proti islamistom.

Na konci marca napríklad vládni vojaci dobyli hlavné sídlo radikálov v strategickom meste Gwoza.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Boko Haram #Nigéria #islamisti