Šiitské milície opúšťajú Tikrít, mesto predtým rabovali

Šiitské milície, ktoré spoločne s irackou armádou oslobodili Tikrít od nadvlády militantov z Islamského štátu (IS), začali v sobotu opúšťať mesto po tom, čo podľa miestnych obyvateľov niekoľko dní rabovali a dopúšťali sa násilností.

05.04.2015 09:36
debata (4)

Na ich odchode sa dohodol iracký premiér Hajdar al-Abádí s predstaviteľmi provincie Saláhaddín. „Rabovanie a vandalizmus dnes prestali a situácia sa zlepšuje,“ povedal predseda mestskej rady Ahmad al-Kurajm.

Šiitské milície údajne kradli autá, rabovali obchody, podpaľovali prázdne domy a zdevastovali niekoľko vládnych budov. Premiér al-Abádí nariadil okamžite zadržať každého, kto sa dopúšťa takéhoto konania.

Iracké provládne sily dobyli mesto Tikrít v stredu. Dobytie Tikrítu sa považuje za doteraz najväčší úspech irackej vlády v boji proti IS. Extrémisti z IS obsadili Tikrít minulé leto.

Ofenzíva na znovuzískanie mesta, v ktorom sa narodil exprezident Saddám Husajn, sa začala na začiatku marca.

Američanmi vedená koalícia sa do operácie letecky zapojila minulý týždeň na žiadosť irackej vlády. Minister vnútra Muhammad Sálim al-Ghabbán povedal, že prioritou je nastoliť v Tikríte čo najskôr normálny život. Predtým však musia vojaci zničiť nastražené míny a bomby a obnoviť policajné sily.

Následne sa môžu do mesta vrátiť jeho obyvatelia, ktorí ušli pred povstalcami a bojmi. Dobytie Tikrítu otvorilo cestu k znovuzískaniu druhého najväčšieho irackého mesta Mósul. Táto operácia by sa mala začať v apríli alebo v máji, čo závisí od pripravenosti irackej armády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #Islamský štát #Tikrít