Bez Levoče by v Keni nestál brazílsky Ježiš

Víta pútnikov vracajúcich sa z ciest-neciest kenskej Turkany. Nad Lodwarom, hlavným mestom tohto regiónu, sa týči vysoká socha Ježiša. Jej podobnosť so slávnejšou, ktorá stojí v brazílskom Riu de Janeiro, je neprehliadnuteľná. Nepopiera to ani turkanský biskup Dominic Kimengich.

05.04.2015 17:00
socha Ježiša, Keňa, Foto: ,
Socha Ježiša v Keni.
debata (7)

"Niektorí ľudia hovoria, že socha sa podobá na tú, ktorá je v brazílskom Riu de Janeiro,“ hovorí. "Povedal by som, že to bola umelcova inšpirácia. Počas majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii sa ľudia naozaj identifikovali s touto sochou. Nazvali ju Ježišom z Brazílie,“ vyhlásil pre slovenských novinárov Kimengich. "Najprv sme tam mali sochu Ježiša, ktorá však bola pre miestnych ľudí príliš abstraktná. Veriaci sa s ňou nevedeli identifikovať. Nevideli sa v nej. Novú sochu vytvoril kňaz z Malawi, ktorý pôsobí v kenskom Eldorete,“ vysvetlil biskup.

Lenže nebola to inšpirácia z Brazílie, ktorá viedla k vztýčeniu Ježiša nad Lodwarom. Všetko sa začalo počas návštevy Kimengicha na Slovensku v roku 2012.

"Bol vtedy v Levoči, kde na Mariánskej hore slúžil omšu so spišským biskupom Štefanom Sečkom,“ pripomína Marián Čaučík z mimovládnej organizácie eRko, ktorá v kenskej Turkane podporuje viaceré rozvojové projekty.

"Je to inšpirácia zo Slovenska,“ hovorí aj Kimengich. "Z miesta, kde slúžil omšu aj pápež Ján Pavol II. Bol som na Slovensku v roku 2012. Práve vtedy sme oslavovali 50. výročie založenia prvého katolíckeho kostola v Turkane. Rozmýšľali sme, čo by sme mohli urobiť, aby sme si to pripomenuli. Povedali sme si, že musíme spraviť presne to, čo sme videli na Slovensku. Máme Ježiša na kopci, pod ním je miesto, kde sa stretávame,“ vysvetľuje kenský biskup.

Kimengichovi sa páčila myšlienka pútnického miesta tak, ako je to v Levoči. Od Slovenska je pritom Lodwar vzdialený tisíce kilometrov.

Po kopci k soche vedú schody a krížová cesta. "Začali sme v roku 2012 a ešte to nie je úplné dokončené. Postupne na tom pracujeme, zbierame príspevky,“ povedal Kimengich.

V Levoči bol pápež Ján Pavol II. v roku 1995, keď na púti slúžil omšu. Bola to prvá hlava katolíckej cirkvi pochádzajúca z východnej Európy, z Poľska. Momentálne je argentínsky pápež František zase prvým z Latinskej Ameriky. Dočká sa aj Afrika?

"Cirkev je pre všetkých. Jedného dňa môžeme mať aj pápeža z Afriky. Nevidím v tom problém. V Afrike je katolícka cirkev veľmi dynamická. Počet veriacich stúpa. Minulý rok sme v našej diecéze pokrstili viac ako šesťtisíc ľudí. Bolo by úžasné mať pápeža z Afriky,“ myslí si biskup Kimengich. On sám si už pripísal jedno prvenstvo. Je prvým turkanským biskupom z Kene. Pred ním na tomto mieste pôsobili Európania.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ježiš #Rio de Janeiro #Levoča #socha #keňa #inšpirácia