EÚ skôr karhala Nemecko pre kontroly bezpečnosti leteckej dopravy

Európska únia pred marcovou tragédiou lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings dlhodobo karhala Nemecko kvôli nedostatkom v kontrole bezpečnosti leteckej dopravy. Napísal to denník The Wall Street Journal.

05.04.2015 12:14
airbus Foto:
Airbus 320 spoločnosti Germanwings na archívnej fotografii z októbra 2014.
debata (9)

Lietadlo Airbase A320 havaroval 24. marca pri lete z Barcelony do Düsseldorfu. Zahynulo pri tom všetkých 150 ľudí na palube. Doterajšie vyšetrovanie ukazuje, že so strojom zámerne narazil do horského masívu vo francúzskych Alpách druhý pilot Andreas Lubitz. Jeho pohnútky boli podľa všetkého samovražedné.

Vyšetrovatelia zistili, že 27-ročný Lubitz v minulosti trpel psychickými problémami a samovražednými sklonmi. Dokonca pri svojom výcviku informoval nemeckú leteckú spoločnosť Lufthansa, ku ktorej patrí aj Germanwings, o ťažkej depresii, z ktorej sa údajne dostal.

The Wall Street Journal teraz napísal, že predstavitelia Európskej únie už roky pred nešťastím vyjadrovali obavy nad laxnosťou nemeckej kontroly leteckých spoločností. Vlani v novembri potom vraj Berlín oficiálne vyzvali na nápravu dlhotrvajúcich problémov.

„Úradníci EÚ poukázali na to, že nemecké orgány kontroly bezpečnosti leteckej prevádzky trpia chronickým nedostatkom pracovníkov, čo by mohlo ohroziť schopnosť kontroly strojov a posádok, vrátane lekárskych previerok,“ napísal denník s odvolaním sa na dve osoby oboznámené s touto záležitosťou.

Denník v súvislosti s týmito informáciami poznamenal, že zatiaľ nie je jasné, či zistené nedostatky v nemeckej kontrole patrili k faktorom, ktoré viedli k nešťastiu. Avšak francúzsky vyšetrovací úrad BEA tento týždeň uviedol, že sa bude zaoberať okrem iného aj možnými systematickými nedostatkami, vrátane tých, ktoré sa mohli týkať psychologickej kontroly posádky.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Pilot #letecká preprava #letecká havária #Germanwings #Andreas Lubitz