Lietadlá bombardovali jemenské Saná, pokračujú boje o Aden

Lietadlá vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie v noci z piatka na sobotu bombardovali jemenské hlavné mesto Saná, odkiaľ obyvatelia hlásili výbuchy na základniach armádnych jednotiek spriaznených so šiitskými povstalcami.

05.04.2015 13:29
debata (5)

Terčmi náletov boli údajne taktiež oblasti pozdĺž jemenskej hranice so Saudskou Arábiou, zatiaľ čo v prístave al-Mukallá na východnom pobreží Jemenu podľa obyvateľov zahynuli dvaja vojaci pri stretoch medzi jednotkami armády a ozbrojenými príslušníkmi miestnych kmeňov.

Tí v sobotu prišli do mesta bojovať proti sunnitským militantom z organizácie al-Kajdá, ktorí sa dva dni predtým zmocnili niektorých jeho častí. V prístave Aden medzitým šiitskí povstalci podporovaní armádnymi jednotkami pokračujú v bojoch proti silám prezidenta Abd-Rabbua Mansúra Hádího, ktorý v marci ušiel do zahraničia.

Adenčania sa ukrývajú vo svojich domoch a hlásia sporadickú streľbu či odpaľovanie reaktívnych granátov.

Ofenzíva Saudskej Arábie a spojencov proti jemenským povstalcom známym ako Húsíovci sa začala pred jedenástimi dňami a pokračuje i napriek výzvam na humanitárnu prestávku zo strany Ruska a Červeného kríža.

Rusko v danej záležitosti v sobotu zvolalo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, tá však o predloženom návrhu rezolúcie zatiaľ nehlasovala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #šiiti