Sýrska armáda ostreľuje utečenecký tábor, ľudia utekajú

Sýrska armáda od noci na nedeľu bombarduje palestínsky utečenecký tábor Jarmuk na predmestí metropoly Damask, ktorý bojovníci organizácia Islamský štát (IS) ovládli v rámci pokračujúcich bojov z 90 percent. Zo zvyšných 18-tisíc palestínskych civilistov obývajúcich tábor ich teraz stovky utekajú preč v snahe nájsť bezpečie inde. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na miestnych aktivistov.

05.04.2015 20:15
debata (7)

Sýrska armáda tábor ostreľuje z diel a podniká proti nemu aj letecké útoky. Z tábora utieklo podľa sýrskej televízie asi 2-tisíc ľudí.

Obsadením tábora IS posilnil svoje postavenie v oblasti Damasku, pričom jeho bojovníci sa ocitli už len pár kilometrov od sídla sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ešte pred začatím sýrskeho konfliktu v roku 2011 slúžil tábor Jarmuk ako sídlisko pre niekoľko sto tisíc palestínskych utečencov. Vznikol ako dočasné útočisko pre palestínskych utečencov v čase prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948.

Počas sýrskej občianskej vojny sa však tábor dostal do obliehania. Väčšina jeho obyvateľov už utiekla inam, buď za hranice, alebo na iné miesta v Sýrii. Tí, ktorí zostali, sa stretávajú s nedostatkom potravín, vody a liekov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #tábor #Sýria #sýrska kríza #Bašár al-Asad