V Paríži zatkli dvoch mužov s nebezpečnou výbušninou

Parížska polícia zatkla dvoch mužov, ktorí cez veľkonočný víkend prišli autom s nebezpečnou podomácky vyrobenou výbušninou k tradičnému jarmoku vo Vincenneskom lesíku na východe francúzskej metropoly. Informovali o tom miestne médiá, podľa ktorých však asi nejde o teroristický zámer.

06.04.2015 11:37
debata (2)

Muži vo veku 25 a 32 rokov na seba upozornili po tom, čo v sobotu krátko pred 20.00 pri ľudových oslavách zaobchádzali zjavne veľmi opatrne s taškou, ktorú vybrali z auta. Podozriví uviedli, že sa venujú chémii a že pripravovali len malý pokus. Vyšetrovatelia im zatiaľ nepripisujú teroristický úmysel, ale všetko ďalej preverujú.

Podomácky vyrobená nálož v podobe dvoch nádob obsahovala peroxid acetónu (TATP), ktorý patrí k skupine veľmi nebezpečných výbušnín. Presné zloženie a pôvod 285 gramov výbušnej látky vyšetrovatelia ďalej skúmajú. Podľa nej však TATP možno vyrobiť z látok dostupných na voľnom trhu.

Obaja zadržaní bývajú v Paríži a majú z minulosti registrované drobné delikty a cestné priestupky. Jeden z nich sa označuje za buddhistu a v jeho byte sa našla literatúra o tomto náboženstve.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Paríž #výbušnina