Ruské médiá jasajú zo Zemanovho postoja: Cesta do Moskvy mu robí česť

Slovná prestrelka medzi českým prezidentom Milošom Zemanom a americkým veľvyslancom v Česku Andrewom Schapirom dostala široký priestor v ruských médiách, ktoré zo Zemanovho postoja jasajú.

06.04.2015 15:06
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (771)

Výhrady veľvyslanca Schapira voči ceste Zemana na moskovské oslavy konca druhej svetovej vojny i prezidentovu reakciu zaznamenali prakticky všetky hlavné ruské médiá (Viac v článku Zemana urazil americký veľvyslanec: Dvere na Hrad má zatvorené)

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí nekompromisný postoj Miloša Zemana robí z neho čestného človeka.

„Rázna odpoveď českého prezidenta veľvyslancovi USA! Vernosť pamiatke sovietskych vojakov, ktorí padli v boji s fašizmom, robí Milošovi Zemanovi česť,“ napísal na Twitteri splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov. K polemike medzi Zemanom a americkým diplomatom sa na Twitteri vyjadril aj šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov, ktorý výroky Shapira označil za hysterické.

„Podľa hystérie veľvyslanca USA v Česku sa dá vyvodiť, že Washington je kvôli cestám západných lídrov 9. mája do Moskvy nervózny. Bojí sa, že sa mu nepodarí Rusko izolovať,“ napísal Puškov.

Z Európy príde Zeman a predstavitelia Grécka

Rusko rozoslalo do sveta 68 pozvánok na oslavy, ktoré 9. mája vyvrcholia vojenskou prehliadkou na Červenom námestí. Podľa správ ruskej tlače je istá prítomnosť prezidentov Česka, Bieloruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, šéfa separatistického Abcházska a Južného Osetska, prezidentov Indie, Číny, Južnej Afriky, KĽDR, Vietnamu a Kuby.

Rusi očakávajú aj lídrov povstaleckých území na východe Ukrajiny. Z európskych štátnikov najnovšie ruské médiá hovoria len o prítomnosti Miloša Zemana a o prezidentovi a premiérovi Grécka. Predtým sa na zozname hostí objavovalo aj meno cyperského prezidenta.

Ruský denník: Zemana podporuje väčšina Čechov

Sporu medzi českým prezidentom a veľvyslancom USA sa v pondelok v komentári venoval moskovský denník Argumenty i fakty (AiF). Píše, že Zemanovo rozhodnutie cestovať do Moskvy podporuje absolútna väčšina českých občanov. Česká vláda so „zaťatými zubami“ uvoľnenie výdavkov na financovanie Zemanovej cesty už schválila. Kabinet ale zrejme túto cestu do Moskvy schváli až na stredajšom rokovaní.

„Schapiro sa aktívne stretával s českými politikmi, ktorí zdieľajú stanovisko Washingtonu. V dôsledku toho sa v českých médiách začalo hovoriť o príprave „pražského Majdanu“, píše ruský denník s narážkou na minuloročné demonštrácie v Kyjeve, ktoré vyústili do zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

„Schapiro nielen že svoj cieľ nedosiahol, ale ešte sa ocitol v situácii veľvyslanca, s ktorým sa hlava štátu nechce baviť. Je potrebné zvážiť zmenu povolania,“ odkázal ruský denník americkému veľvyslancovi v Česku.

771 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Miloš Zeman #Andrew Schapiro #ruské médiá