Palestínčania utekajú pred bojmi v Jarmúku, ktorý ovládli islamisti

Palestínčania sa snažia uniknúť pred bojmi v utečeneckom tábore Jarmúk na predmestí Damasku, ktorí ovládli militanti z Islamského štátu. Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že cez víkend odtiaľ ušli už stovky ľudí.

06.04.2015 20:31
Islamský štát Foto:
Utečenecký tábor Jarmúk ovládli militanti z Islamského štátu. (Ilustračné foto)
debata (2)

Úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v nedeľu oznámil, že sa mu podarilo evakuovať 94 civilistov vrátane desiatok žien a detí a poskytnúť im humanitárnu pomoc. Džihádisti kontrolujú už 90 percent palestínskeho utečeneckého tábora v štvrti, ktorá leží len niekoľko kilometrov od paláca prezidenta Baššára al-Asada.

Dobytím tábora si chcú povstalci zaistiť strategickú základňu v blízkosti sídla moci vládneho režimu. V Jarmúku žije okolo 18 000 palestín­skych utečencov, ktorých humanitárna situácia je po rokoch bojov katastrofálna. OSN už vyjadrila obavy o ich bezpečnosť. „Situácia v Jarmúku je urážkou ľudskosti každého z nás,“ vyhlásil hovorca UNRWA Chris Gunness.

Islamisti odštartovali útok na tábor v stredu, pričom sa stretli s ozbrojených odporom protivládnych milícií pozostávajúcich so Sýrčanov a Palestínčanov. Oblasť medzičasom obkľúčili príslušníci al-Asadovej armády a vzdušné sily na Jarmúk v nedeľu zhadzovali barelové bomby, uviedla monitorovacia organizácia.

Jarmúk bol pred začiatkom občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 domovom pol milióna Palestínčanov, väčšina však pred bojmi utiekla. Konflikt v krajine si medzičasom vyžiadal viac než 220 000 obetí a milióny vyhnal zo svojich domovov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Jarmúk #Palestínčania #utečenecký tábor