Porošenko sa už nebráni referendu o väčšej autonómii proruských oblastí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko verejne odvolal svoje výhrady voči referendu, ktoré by mohlo zvýšiť právomoci proruským oblastiam, kde už viac ako rok prebiehajú boje. Zmenil tak doterajší postoj svojej vlády. Proruskí separatisti na to ale reagovali odmietavo.

07.04.2015 07:44
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (109)

Konflikt medzi rebelmi podporovanými Ruskom a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny si vyžiadal už viac ako 6-tisíc životov. Demonštranti vo východoukrajinských oblastiach na začiatku konfliktu žiadali hlasovanie o väčšej autonómii. Ukrajinská vláda to však vtedy odmietala.

V pondelok sa Porošenko stretol s parlamentným výborom, ktorý pripravuje dodatky k hlavným ukrajinským zákonom a vyhlásil, že nebude proti tomu, keď sa komisia rozhodne pre podobné referendum. „Som pripravený vyhlásiť referendum s otázkou o štátnych právomociach, ak rozhodnete, že je toto hlasovanie potrebné,“ povedal v televíznej debate s členmi výboru.

Zároveň zdôraznil, že je stále proti federalizácii Ukrajiny, ako si to želá Rusko. Je však za decentralizáciu moci v prospech regiónov. V rukách ústrednej vlády by podľa neho malo zostať hlavné rozhodovanie v bezpečnostných, obranných a zahraničných otázkach.

Separatisti: Kyjev ide proti dohodám z Minska

Podľa splnomocnenca proruských vzbúrencov Denisa Pušilina sa Porošenko snaží ísť proti politickým reformám vyplývajúcich z mierových dohôd z Minska. „Veľký počet Porošenskových vyhlásení sú nielenže v rozpore s minskými dohodami, ale aj so zdravým rozumom,“ vyhlásil Pušilin.

„Sú to úplne neprijateľné veci. Všetko, čo v Kyjeve hovoria a robia, nemá nič spoločné s minskými dohodami,“ dodal Pušilin. Jedným z problémov je, že k prípravám dodatkov k hlavným ukrajinským zákonom nemôžu zástupcovia separatistov povedať svoj názor.

Povstalci v súlade s dohodami z Minska v pondelok prepustili 16 zajatcov z ukrajinskej armády. Porošenko ich prepustenie potvrdil.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Ukrajina #Petro Porošenko #separatisti