UNICEF: Deti v Jemene prichádzajú o životy aj domovy

Pre boje v Jemene, ktoré sa vystupňovali pred takmer dvoma týždňami, už muselo opustiť svoje domovy viac ako 100-tisíc ľudí a o život prišli stovky ľudí, ku ktorým patrí najmenej 74 detí, informoval Detský fond OSN (UNICEF).

07.04.2015 12:32
Jemen, Saná, výbuch, letecký náletm, letecký útok Foto: ,
Domy zničené po leteckom útoku v dedine Okaš.
debata (8)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je bilancia obetí od 19. marca najmenej 540 mŕtvych a 1700 zranených.

Problémy majú nemocnice, ktoré sa snažia ošetriť veľké množstvo zranených, majú však k dispozícii úplne nedostatočné vybavenie. Navyše sa zdravotnícke zariadenia často dostávajú pod paľbu, pri útokoch už prišli o život najmenej traja zdravotníci, z toho jeden vodič sanitky. V niektorých oblastiach na juhu krajiny došlo tiež k prerušeniu dodávok pitnej vody. Prestáva tiež fungovať odpadový systém, ktorý je preplnený, a zvyšuje sa tak riziko šírenia najrôznejších chorôb.

Deti sú obzvlášť zraniteľné, uviedol Julien Harneis, ktorý má v UNICEF na starosti situáciu v Jemene. „Sú zabíjané, mrzačené a nútené opúšťať svoje domovy, ich zdravie je ohrozené a takisto museli prerušiť svoje vzdelávanie,“ dodal Harneis vo svojom vyhlásení. Školu údajne teraz nemôže navštevovať až milión detí.

Od 26. marca, keď sa začali letecké údery koalície arabských štátov vedenej Saudskou Arábiou s cieľom zastaviť postup jemenských šiitov na juh krajiny, vraj zahynulo už najmenej 74 detí a ďalších 44 utrpelo zranenia. K informáciám z krajiny sa dá často ťažko dostať, skutočný počet detských obetí tak môže byť podľa UNICEF ešte vyšší.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) oznámil, že má v pláne vyslať do Jemenu dve lietadlá so 48 tonami humanitárnej pomoci. Podľa hovorkyne MVČK Marie Claire Feghaliovej prvé lietadlo teraz nakladajú v Jordánsku a do krajiny by mal doviezť 16 ton zdravotníckej pomoci už v stredu. Druhé lietadlo pripravujú v Ženeve a malo by do Jemenu vo štvrtok priviezť lekársku pomoc, ale aj stany a generátory.

Šiiti tradične obývajú sever Jemenu. Pred šiestimi mesiacmi však obsadili hlavné mesto Saná a teraz bojujú o juhojemenský Aden. Podporuje ich časť armády, ktorá zostala verná bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, a Irán. Boje si za minulé dva týždne vyžiadali približne 500 mŕtvych a takmer 2000 ranených.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #deti #boje #Jemen #zranení #šiiti #Unicef