Zeman je v Rusku a na sociálnych sieťach hrdina, pochválil ho aj Lavrov

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ocenil českého prezidenta Miloša Zemana po tom, čo sa dostal do sporu s americkým veľvyslancom v Prahe kvôli ceste do Moskvy na oslavy 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. Väčšina štátnikov v EÚ odmietla pozvanie pre ruské pôsobenie v ukrajinskej kríze.

07.04.2015 12:52
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (1)

„Zeman je jednoducho človek, ktorý má vlastnú dôstojnosť a vlastnú hrdosť. Nie všetci sú takí, bohužiaľ,“ poznamenal Lavrov v rozhovore so šéfom prokremeľského mediálneho holdingu Rossija Segodňa Dmitrijovovi Kiseljovovoi. V rozhovore, ktorý odvysielali v pondelok večer, označil Lavrov slová amerického veľvyslanca za „des“, ktorý ani nebude komentovať. Všeobecne však poznamenal, že Američania sa snažia obmedzovať vzťahy všetkých krajín s Ruskom, a to „všetkých bez výnimky“.

Denník Moskovskij Komsomolec k tomu napísal, že Lavrov fakticky podporil Zemanov postup voči americkému veľvyslancovi, aj keď s ním nesúhlasí ani český premiér Bohuslav Sobotka. Slovná prestrelka medzi Pražským hradom a veľvyslanectvom USA v Prahe mala v Rusku široký ohlas. Zaznamenali ju prakticky všetky hlavné ruské médiá. Aj na sociálnych sieťach žne Zeman chválu za to, že ukázal americkému veľvyslancovi dve­re.

Z prezidentov krajín EÚ prídu do Moskvy okrem... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Miloš Zeman, Čína Z prezidentov krajín EÚ prídu do Moskvy okrem Miloša Zemana už len zástupcovia Grécka a možno aj Cypru. Na snímke Zeman počas návštevy Pekingu.

Schapiro koncom marca v Českej televízii upozornil, že Zeman by mohol byť v Moskve jediným predstaviteľom štátu EÚ, čo je podľa neho dosť ošemetné. Zároveň však podotkol, že nie je jeho úlohou hovoriť českému prezidentovi, čo má alebo nemá robiť. Zeman na to v rozhovore pre Parlamentní listy uviedol, že si nevie predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. „Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené,“ povedal Zeman.

USA vyjadrili veľvyslancovi plnú dôveru

Ministerstvo zahraničných vecí USA v reakcii na diplomatickú roztržku vyslovil svojmu ambasádorovi Schapirovi „plnú dôveru“. USA tiež uviedli, že chápu zámery štátov uctiť si v Moskve pamiatku obetí druhej svetovej vojny, na druhej strane vzhľadom na situáciu na Ukrajine „nie je teraz vhodná doba správať sa k Rusku, akoby sa nič nestalo“.

„Každá krajina sa môže samozrejme rozhodnúť, či sa zúčastní alebo nie,“ vyhlásila v pondelok o Zemanovej ceste do Moskvy hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová. Washington podľa nej rozumie „túžbe uctiť si všetkých, ktorí sa počas druhej svetovej vojny obetovali“.

Na otázku novinárov, či ministerstvo zahraničných vecí stojí za svojím veľvyslancom v Česku, Harfová Schapira podporila. „Má našu plnú dôveru,“ povedala. „A to, čo som povedala, je v podstate to isté, čo povedal on – že chápeme krajiny, ktoré si chcú uctiť pamiatku obetí druhej svetovej vojny,“ dodala.

„S našimi partnermi diskutujeme o tom, či tam idú a aký druh vzťahu s Ruskom majú,“ povedala Harfová. „Sme samozrejme presvedčení, že európska jednota je dôležitá,“ uviedla. Harfová zároveň očividne s ohľadom na prístup Moskvy ku kríze na Ukrajine poznamenala, že „teraz nie je tá správa doba správať sa k Rusku tak, akoby sa nič nestalo“. Tiež pripomenula, že Česko je spojencom NATO a že Spojené štáty s partnermi v aliancii udržiavajú úzke vzťahy.

Schapiro je prekvapený z reakcií

Celý rozruch okolo roztržky so Zemanom nechápe samotný veľvyslanec Andrew Schapiro, ktorý trávil veľkonočné sviatky doma v Spojených štátoch. „Voľno trávim v USA. Zobudil som sa, zapol počítač a pozerám, čo všetko sa udialo, kým som spal,“ komentuje Zemanovu reakciu na sociálnej sieti Twitter.

Z prezidentov krajín EÚ prídu do Moskvy podľa ruských médií okrem Miloša Zemana už len zástupcovia Grécka a možno aj Cypru.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Andrew Schapiro #diplomatická roztržka