OSN vyzýva na umožnenie prístupu do tábora Jarmuk

Bezpečnostná rada OSN požaduje, aby bol zabezpečený prístup humanitárnej pomoci do palestínskeho utečeneckého tábora Jarmuk na predmestí Damasku, ktorý pred pár dňami ovládli z veľkej väčšiny islamisti.

07.04.2015 14:12
jarmuk, tábor, utečenci Foto:
V tábore v Jarmuku žije približne 18 000 utečencov, ktorí trpia nedostatkom jedla, vody a zdravotníckeho materiálu. Pred pár dňami ho ovládli z veľkej väčšiny islamisti. Podľa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) je situácia na mieste "viac ako neľudská".
debata

V tábore žije približne 18 000 utečencov, ktorí trpia nedostatkom jedla, vody a zdravotníckeho materiálu. Podľa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) je situácia na mieste „viac ako neľudská“. Podľa Jordánska, ktoré v súčasnosti BR OSN predsedá, vyzvalo členov Rady „k ochrane civilistov v tábore tým, že bude zabezpečený prístup pre humanitárnu a lekársku pomoc a tiež bezpečný odchod a evakuáciu civilistov“.

Obsadením tábora ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) posilnili svoje postavenie v oblasti Damasku. Ocitli sa už len niekoľko kilometrov od sídla sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ešte pred začatím sýrskeho konfliktu v roku 2011 slúžil tábor Jarmuk ako útočisko pre niekoľko sto tisíc palestínskych utečencov. Vznikol ako dočasné útočisko pre palestínskych utečencov v čase prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948. Počas sýrskej občianskej vojny sa však tábor dostal do obliehania. Väčšina obyvateľov tábora už utiekla, buď za hranice alebo na iné miesta v Sýrii. Tí, ktorí zostali, žijú v kritických podmienkach.

Podľa Pierra Krähenbühla z UNRWA je situácia v Jarmuku „naozaj veľmi závažná“. Ako uviedli zástupcovia nadácie Džafra, ktorá v tábore pôsobí, minulý týždeň tam bolo zabitých 13 civilistov. Väčšina civilistov zostala uväznená vo svojich domoch, bez prístupu k vode či jedlu a na strechách domov operujú ostreľovači islamistov, citovala v utorok z vyhlásení organizácie televíznej stanice Al-Džazíra. Asi 500 rodinám sa však cez víkend podarilo z tábora utiecť do priľahlej štvrti, ktorá je tiež obkľúčená vládnymi vojskami, ktoré tam však neoperujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bezpečnostná rada OSN #Jarmúk