Blair varuje pred následkami odchodu Británie z EÚ

Bývalý britský premiér Tony Blair varoval miestnych voličov, v prípade víťazstva Konzervatívnej strany v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zavládne v krajine v dohľadnej dobe ekonomický chaos.

07.04.2015 14:28
debata (1)

V utorok Blair vysvetlil svoje obavy tým, že konzervatívny premiér David Cameron tlačí krajinu k odchodu z Európskej únie.

Cameronovo úsilie vyhovieť pravicovému krídlu svojej strany a vziať voličov nacionalistickej a protieurópskej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) ženie Britániu k odchodu z únie, čo by poškodilo pracovný trh a ekonomiku v krajine, vysvetlil Blair, ktorý bol v čele kabinetu desať rokov. Ďalší hospodársky vývoj mimo EÚ by bol podľa neho nepredvídateľný a chaotický.

„Pevne verím, že opustiť úniu by zmenšilo vplyv Británie vo svete, veľmi poškodilo britskú ekonomiku a bolo v rozpore s vlastnosťami a ambíciami, ktoré nás ako svetovú veľmoc stále charakterizujú,“ vyhlásil Blair pri stretnutí s voličmi vo svojom volebnom okrsku Sedgefield v severovýchodnom Anglicku, kde začal svoju kampaň na podporu Labouristickej strany.

Cameron voličom sľúbil, že v prípade znovuzvolenia vyhlási referendum k zotrvaniu krajiny v EÚ. Silnejúci vplyv strany UKIP, ktorá má odchod krajiny z únie vo svojom programe a zakorenené euroskeptické nálady medzi obyvateľmi vyvolávajú medzi proeurópskymi miestnymi i zahraničnými predstaviteľmi obavy, že by Briti mohli hlasovať pre odchod z EÚ.

Blair je známy ako dobrý rečník, ktorý dokáže dobre vysvetľovať a presviedčať. Jeho charizma mu pomohla vyhrať ako lídrovi labouristov troje voľby. Jeho prínos strane pred voľbami ktoré sa budú konať 7. mája, však nie je istý, pretože mu mnohí Briti vyčítajú, že sa ako premiér rozhodol k vojenskej intervencii v Iraku. Tento rozporuplný krok je medzi Britmi veľmi neobľúbený, poznamenala napríklad agentúra AP.

Tohtoročné voľby sa javia ako jedny z najtesnejších v novodobých dejinách Británie. Doterajšie prieskumy predvídajú obom hlavným stranám asi tretinu odovzdaných hlasov. Už sa začalo špekulovať o možných povolebných koalíciách, ktoré by mali parlamentnú väčšinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #odchod #parlamentné voľby #David Cameron #Tony Blair