V servisnom doku horela ruská jadrová ponorka, je bez reaktora

V dokoch ruského Severodvinska vzplanula jadrová ponorka ruskej armády, podľa Moskvy je bez zbraní a reaktor bol už pred požiarom odpojený. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS s odvolaním sa na vedenie armádnych opravární Zvjozdočka. K úmrtiu ani zraneniu osôb údajne nedošlo.

07.04.2015 15:40 , aktualizované: 22:59
debata (38)

Armádny dok leží na brehoch Bieleho mora v Archangeľskej oblasti na severe Ruska. Z informácií ruských médií vyplýva, že ponorka triedy Antej tam bola v oprave už niekoľko rokov. „Aktívna zóna reaktora bola vylúčená na začiatku opravy už pred niekoľkými rokmi,“ povedal ruským novinárom hovorca opravární.

Reaktor bol podľa agentúry TASS odstavený ešte pred prepuknutím požiaru, na palube údajne nie je ani žiadne jadrové palivo.

O príčinách požiaru zatiaľ nie sú žiadne správy, niektoré zdroje špekulujú, že horí gumové tesnenie trupu. Podľa očitých svedkov stúpa z ponorky silný dym, plamene však vidieť nie sú.

Keď ponorka začala horieť, bola na jej palube podľa TASS prítomná časť posádky. Hovorca opravární novinárom oznámil, že na ponorke neboli umiestnené žiadne zbrane ani munícia. Incident však odmietol podrobnejšie komentovať.

Hasičom sa požiar nedarí uhasiť a dok, kde je plavidlo v oprave, má byť preto zatopený vodou. Radiácia nehrozí a ku zraneniam osôb nedošlo. Oheň sa napriek optimistickým predpovediam zatiaľ nedarí uhasiť, požiar sa naopak ďalej šíri. Podľa agentúry TASS sa vedenie armádnych opravární vzhľadom k neúspešným pokusom o likvidácii ohňa rozhodlo dok zatopiť vodou. „Vráta boli uzavreté, hasiči opúšťajú priestor,“ vykreslil prípravy k zatopeniu Gladyšev.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #jadrová ponorka #dok