Ruský poslanec stratil imunitu, jediný hlasoval proti anexii Krymu

Ruský parlament v utorok zbavil poslaneckej imunity poslanca Ilja Ponomarjova, jediného poslanca, ktorý vlani hlasoval proti anexii ukrajinského Krymu.

07.04.2015 17:19
debata (43)

Oznámili to ruské médiá. Ponomarjova chce stíhať ruská polícia za údajné finančné machinácie vo vedeckom stredisku Skolkovo, ktoré Rusko po vzore amerického Silicon Valley buduje neďaleko Moskvy. Poslanec sa teraz zdržiava v USA.

Ponomarjov je jedným z mála poslancov ruskej Štátnej dumy, ktorí otvorene kritizujú vnútornú aj zahraničnú politiku Kremľa. Do parlamentu bol zvolený za stranu Spravodlivé Rusko a členom jej poslaneckého klubu do utorka.

Po „škandalóznom“ Ponomarjovovom hlasovaní pri manifestačnom pripojení anektovaného Kryme ho vedenie strany vlani na jar vyzvalo, aby zložil mandát. Poslanec to odmieta a politické útoky, ako aj chystané policajné obvinenia, označuje za pomstu režimu. V rokoch 2011 a 2012 patril Ponomarjov k vodcom masových protestov, ktoré vyvrcholili demonštráciou proti znovuzvoleniu Vladimira Putina ruským prezidentom.

Polícia teraz údajne zistila, že vedenie technologického parku Skolkovo uzavrelo s Ponomarjov nevýhodné zmluvy o cykle prednášok. Poslanec sa tak údajne nezákonne obohatil o desiatky miliónov rubľov.

Ponomarjov sa teraz zdržiava v USA a podľa moskovského rozhlasu sa do Ruska nemieni vrátiť. Ak bude žaloba z defraudácie štátnych prostriedkov podaná a Ponomarjov uznaný vinným, svoj poslanecký mandát stratí. V prípade odsúdenia mu hrozí až desať rokov väzenia.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Rusko #imunita #anexia Krymu