Nemecký vicekancelár označil grécku reparačnú požiadavku za hlúpu

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel označil grécku požiadavku na vyplatenie vojnových reparácií vo výške takmer 279 miliárd eur za hlúpy.

07.04.2015 19:11
debata (11)

Grécky minister obrany Panos Kammenos vyhlásil, že Grécko má pre vznesené nároky ohromujúce dôkazy.

Emotívnu kampaň požadujúca vojnové odškodnenie je v Grécku vedená už niekoľko desaťročí vládami, tak aj občanov. Až v pondelok námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas vyčíslil presnú výšku požadovaných reparácií pred parlamentnou komisiou, ktorá sa otázkou zaoberá. Ide údajne o 278,7 miliar­dy eur.

Nemecký minister hospodárstva, vicekancelár a šéf nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Gabriel v utorok označil požiadavku, vznesenú v čase gréckych dlhových problémov, za hlúpy. „Pravdupovediac ho považujem za hlúpy,“ povedal Gabriel. Grécko podľa neho koniec koncov má záujem na tom, aby mu partneri z eurozóny poskytli manévrovací priestor pri riešení jeho finančných problémov. „A tento manévrovací priestor nemá nič spoločného s druhou svetovou vojnou a regeneračnými platbami,“ vyhlásil vicekancelár.

Grécky minister obrany Kammenos vyhlásil, že Atény majú k dispozícii ohromujúce dôkazy podporujúce ich nároky. Grécko vraj dostalo záznamy americkej armády o rozsahu vojnových škôd spôsobených na súkromnom a verejnom majetku počas nacistickej okupácie.

„Sú to ohromujúce dôkazy podrobne popisujúci čo (sa odohralo) v každej dedine a v každom meste,“ uviedol Kammenos v pondelkovom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v utorok. „Dôkazy sú tak presvedčivé, že to povedie k opätovnému otvoreniu prípadov, dokonca aj tých, ktoré už boli pred súdom,“ vyhlásil Kammenos.

Grécky parlamentný výbor založený pred niekoľkými dňami sa zaoberá aj otázkou splatenia takzvanej okupačnej pôžičky, ktorú bezúročne získalo nacistické Nemecko od gréckej centrálnej banky. Podľa Mardasa jej terajšia hodnota je na úrovni10,3 mi­liardy eur.

Nemecko všetky snahy o odškodnenie odmieta s tým, že svoje záväzky v minulosti už splnilo. Napríklad v roku 1960 zaplatilo Aténam 115 miliónov nemeckých mariek (teraz 60 miliónov eur). Požiadavka Atén je podľa nemeckej vlády len snahou odpútať pozornosť od vážnych finančných problémov, ktorým krajina čelí.

Nemecko a ďalší veritelia sú ochotní Grécku poskytnúť ďalšie pôžičky len v prípade, že Atény uskutočnia úsporné reformy a dodrží existujúce záväzky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #odškodnenie #druhá svetová vojna #vyplatenie