USA urýchlili dodávky zbraní pre protišiitskú koalíciu

Spojené štáty urýchlili dodávky zbraní pre koalíciu na čele so Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene bojuje proti šiitským povstalcom.

07.04.2015 19:47
debata (8)

Počas návštevy Rijádu to v utorok povedal námestník amerického ministerstva zahraničia Antony Blinken, podľa ktorého Washington tiež zintenzívnil výmenu spravodajských informácií s touto alianciou arabských krajín. Blinken všetky strany jemenského konfliktu vyzval, aby sa snažili nájsť politický konsenzus na riešenie situácie.

Saudská Arábia podľa neho vyslala Húsíovcom a ich spojencom jasný odkaz, že Jemen nemôžu zabrať silou. „ Urýchlili sme dodávky zbraní, zvýšili výmenu spravodajských informácií a vytvorili spoločné koordinačné a plánovacie stredisko v saudskoarabskom operačnom centre,“ povedal.

Šiitskí povstalci známi ako Húsíovci a ich spojenci sa už prebojovali až k južnému prístavu Aden, ktorý je poslednou významnou základňou síl lojálnych prezidentovi Abdovi Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Prezident pred povstalcami ušiel najprv z hlavného mesta Saná a minulý týždeň aj z Adenu do Saudskej Arábie.

Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v Jemene pred dvanástimi dňami a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Podľa OSN za posledné takmer dva týždne zahynulo v Jemene už vyše 500 ľudí a ďalších 1700 utrpelo zranenia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Saudská Arábia #Washington #šiiti