Zjednotenie s Kosovom je neodvratné, tvrdí albánsky premiér

Budúce zjednotenie Albánska a Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, je podľa albánskeho premiéra Ediho Ramu "neodvratné a nespochybniteľné" bez ohľadu na to, či sa tak stane prostredníctvom spoločného členstva v EÚ, alebo nie.

07.04.2015 19:53 , aktualizované: 19:58
Edi Rama, Aleksandar Vučič Foto: ,
Albánsky premiér Edi Rama (na snímke vľavo).
debata (204)

Zjednotenie „Albáncov z Albánska a Kosova“ predpovedal v pondelok večer v rozhovore pre kosovskú stanicu Klan Kosova, čím vyvolal pobúrené reakcie Belehradu, ktorý samostatnosť provincie s väčšinovo albánskym obyvateľstvom neuznáva. Na tému zlúčenia s Albánskom sú pritom citlivé aj západné mocnosti, ktoré odtrhnutie Kosova podporovali.

Albánci na oboch územiach dlhodobo vyjadrujú nádej, že sa im raz podarí „zjednotiť“ pod vlajkou EÚ, hoci v regióne cítiť frustráciu z toho, čo obyvatelia vnímajú ako neochotu Európy otvoriť sa Balkánu poznačenému nestabilitou a vojnami.

„Otázkou je, ako sa to stane. Či sa to stane v kontexte EÚ ako prirodzený a všestranne chápaný proces, alebo v reakcii na sleposť či lenivosť EÚ,“ povedal Rama. Premiér skritizoval odmietanie bloku rozšíriť režim bezvízového styku do Kosova a vyjadril sa, že namiesto váhania by sa mal usilovať o „čo najrýchlejšie“ pripojenie Balkánu.

„Potom budú samozrejme všetky balkánske národnosti spolu bez toho, aby sa museli zaoberať hranicami.“ Srbský prezidentský poradca Marko Đjurić na to reagoval slovami, že Rama by mal prestať „podnecovať k vojne“, zatiaľ čo premiér Aleksandar Vučić na sieti Twitter napísal, že Albánsko a Kosovo sa „nikdy nezjednotia“. Albánskych lídrov pritom takisto požiadal, aby „prestali podnecovať k nestabilite v regióne“.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Albánsko #zjednotenie