Nepálsku metropolu ochromil štrajk organizovaný opozíciou

Nepálsku metropolu Káthmandu v utorok ochromil údajne najväčší štrajk za posledných päť rokov, ktorý kvôli novej ústave zorganizovala opozícia vedená bývalými maoistickými povstalcami.

07.04.2015 22:19
nepál, štrajk Foto: ,
Štrajk v nepálskej metropole Káthmandu sprevádzali násilnosti.
debata

Po vlne nevôle obyvateľov so zablokovaním života v krajine organizátori pôvodne zamýšľaný trojdňový celoštátny štrajk na stredu a štvrtok zrušili.

V Káthmandu v utorok zostali zatvorené školy aj obchody. Prázdnotou zívali tiež ulice, kam protestujúci púšťali len zásahové vozidlá. Na niektorých miestach sa demonštranti ozbrojení kameňmi stretli s policajtmi, ktorí sa ich snažili zastaviť slzotvorným plynom.

„Odvolali sme štrajk, ktorý sa mal konať v stredu a vo štvrtok. Zo všetkých strán, vrátane médií sa ozývali návrhy, že by sa štrajk mal odvolať, pretože má dopad len na bežných ľudí,“ povedal podľa vodca maoistov Dinanath Šarma, ktorý by nechcel úplne prísť o verejnú podporu návrhu maoistov na zmenu základného zákona.

Aliancia 30 opozičných strán žiada, aby návrh novej nepálskej ústavy bol schválený všetkými politickými stranami. Vládnuca koalícia po neúspešnom vyjednávaní s opozíciou chce, aby o ústave hlasoval parlament. V ňom majú premiér a jeho spojenci dvojtretinovú väčšinu.

V Káthmandu v utorok demonštranti napadli vozidlá neďaleko sídla premiéra. Protestujúci podľa informácií úradov v hlavnom meste zničili 17 vozidiel a 50 ľudí polícia zadržala kvôli podpaľačstvu.

Prvá republikánska ústava je vnímaná ako kľúčový dokument k ukončeniu politickej nestability, ktorá sužuje Nepál od konca občianskej vojny v roku 2006. Maoisti by teraz chceli Nepál rozdeliť vo zväzové národnostné štáty, čo vláda rozhodne odmieta.

Maoisti nadväzujúci na odkaz čínskeho vodcu Mao Ce-tunga ukončili v roku 2006 desaťročný ozbrojený boj za maoistický štát, ktorý si vyžiadal na 17 000 ľudských životov. V apríli 2008 zvíťazili vo všeobecných voľbách a toho istého roku bola tiež zrušená monarchia a Nepál sa stal republikou. Vo voľbách v roku 2013 však maoisti utrpeli drvivú porážku.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Nepál #káthmandu