Nemcova pripomenula minúta nemlčania

Stovky Rusov si v súlade s pravoslávnou tradíciou uctili pamiatku opozičného politika Borisa Nemcova 40 dní po jeho zavraždení. Na pietnu spomienku nazvanú Minúta nemlčania prišlo na most v blízkosti kremeľských múrov podľa odhadov rádia Echo Moskva vyše tisíc ľudí.

08.04.2015 09:00
Boris Nemcov, pietna spomienka, Moskva, Rusko, Foto: ,
Pietna spomienka na opozičného politika Borisa Nemcova.
debata (12)

K miestu činu kládli kvety, sviečky, fotografie i odkazy. Medzi nápismi sa najčastejšie objavovalo meno Boris, napísané s mäkkým znakom na konci, čo v tejto podobe znamená „bor sa“. Autá zavraždenému niekdajšiemu vicepremiérovi vzdávali hold rozozvučanými klaksónmi.

„Kvety, ktoré prinášame, odpratávajú. Koncert, ktorý sme chystali na Nemcovovu pamiatku, zakázali. Dávajú nám najavo, že je lepšie zabudnúť. Ale my si pamätáme a je nás počuť,“ napísali organizátori pietnej akcie na sociálnej sieti. Pripomenuli tak nedávny pokus komunálnych služieb a nacionalistických aktivistov zrušiť pietne miesto na osudnom moste, ako aj prekážky, na ktoré narazili organizátori spomienkového koncertu, keď im všetci oslovení prevádzkovatelia sál a klubov odmietli prenajať priestory odvolávajúc sa na to, že im to „z vyšších miest neodporúčali“. Koncert sa v utorok napokon uskutočnil v štúdiu súkromnej televízie Dožď, ktorá sedemhodinové pásmo hudby a spomienok Nemcovových blízkych ľudí vysielala naživo.

Podľa Nemcovovho priateľa a spolupracovníka Iľju Jašina zámerom tých, čo demonštratívnu politickú vraždu zosnovali, bolo umlčať odporcov politiky prezidenta Vladimira Putina. „Chceme ukázať, že nás nezastrašia a že sme pripravení premeniť Rusko na krajinu, za ktorú Nemcov bojoval a položil život,“ povedal počas Minúty nemlčania.

Na moste, ktorý opozícia neoficiálne premenovala na Nemcovov, Jašin oznámil, že moskovskej radnici v stredu predloží petíciu za umiestnenie pamätnej tabule na mieste zločinu. Sľúbil tiež, že správu o účasti Ruska na vojne na Ukrajine, ktorú Nemcov pred smrťou rozpísal, jeho druhovia ešte tento mesiac dokončia a vydajú.

Nemcova zastrelili v noci 27. februára v centre Moskvy. Z účasti na vražde boli obvinení piati Čečenci. Hlavný podozrivým z vykonania vraždy je Zaur Dadajev, donedávna zástupca veliteľa elitnej jednotky ministerstva vnútra v Čečensku.

Nemcovovi priatelia pripúšťajú, že Dadajev mohol stisnúť spúšť, strojcovia vraždy však podľa nich zostávajú na slobode. Zodpovednosť za vraždu opozícia pripisuje režimu, ktorý v krajine vytvoril ovzdušie neznášanlivosti a nenávisti k odlišne zmýšľajúcim. Bývalý premiér Michail Kasianov v utorok ohlásil začatie práce na zostavení zoznamu osôb, na ktoré by sa mali vzťahovať sankcie. „Nazdávame sa, že propagandisti, ktorí v krajine vytvorili atmosféru nenávisti, lží a netolerancie, sú zodpovední za Borisovu smrť a zaslúžia si byť zbavení privilégií cestovať do západných krajín, nadobúdať tam majetok a využívať miestne finančné služby,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Boris Nemcov