V britských voľbách sa hlasuje aj o Európskej únii

Víťazstvo nemá nikto na dosah. Mesiac pred britskými parlamentnými voľbami sa v prieskumoch o výhru naťahujú vládnuci konzervatívci s opozičnými labouristami. Hlasovanie sa koná 7. mája. Zatiaľ posledný prieskum agentúry YouGov ukázal 34-percentnú podporu pre konzervatívcov a 33-percentnú pre labouristov.

08.04.2015 11:00
Cameron, Miliband Foto:
Zostane po voľbách 7. mája britským premiérom konzervatívec David Cameron (vľavo) alebo ho nahradí labourista Ed Miliband (vpravo)?
debata (5)

„Muselo by sa stať niečo neobvyklé, aby sa jednej alebo druhej strane podarilo získať v parlamente väčšinu. V politike neexistujú žiadne garancie a možné je všetko. Väčšina pre konzervatívcov alebo labouristov však momentálne vyzerá ako extrémne nepravdepodobný scenár,“ reagovala na prieskumy politologička Victoria Honeymanová z univerzity v Leedse.

Referendum o únii

K urnám pôjdu len Briti, ale do istej miery budú rozhodovať aj o budúcnosti Európskej únie. Súčasný premiér David Cameron sľúbil voličom referendum o zotrvaní v EÚ. Má sa konať do konca roka 2017. Samozrejme, v prípade, že Cameron zostane premiérom. Ešte pred referendom chce líder konzervatívcov rokovať o reformách a o prenose niektorých kompetencií z únie späť do Londýna.

Otázka zotrvania Británie v EÚ zasahuje aj do predvolebnej kampane, lebo s ňou súvisí téma, ktorá podľa prieskumov voličov trápi najviac. Je to imigrácia. A práve na kritike voľného pohybu osôb v EÚ stavia svoj úspech euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). V spomenutom prieskume YouGov mala 13 percent, agentúra Survation však namerala podporu až 18 percent.

„Jednou časťou problému je jazyk, ktorý politici používajú. Hovoria o Bruseli ako o živom tvorovi. Keď Briti kritizujú legislatívu Európskej únie, akosi zabúdajú na fakt, že v únii majú predstaviteľov, ktorí zákony tvoria. Či na úrovni europarlamentu, alebo Rady Európskej únie,“ vysvetlil pre Pravdu expert na EÚ Robert Ackrill z Nottingham Trent University. Odborník si myslí, že šéf UKIP Nigel Farage sa správa pokrytecky, keď berie plat ako europoslanec a je proti EÚ.

„Jeho odpoveď je, že ho platí diabol, aby vykonával Božie dielo. Až na to, že to nie sú diablove peniaze. Sú to naše peniaze. Peniaze občanov EÚ a daňových poplatníkov. Tí prispievajú na rozpočet únie, a teda aj na Farageovu výplatu. Za tri roky vo výbore pre rybolov sa zúčastnil na jednom zo 42 zasadnutí. Farage nevykonáva Božie dielo. Nerobí nič,“ vyhlásil Ackrill.

V minulosti Cameron jednoznačne nevylúčil spoluprácu s UKIP. Farageova strana je pre konzervatívcov pritom najväčším problémom. K UKIP prebehli niekoľkí Cameronovi poslanci. A Farage odoberá konzervatívcom hlasy voličov, hoci na pozore sa musia mať aj labouristi. Keďže prieskumy sú tesné, dá sa očakávať, že po voľbách bude krajinu riadiť nejaká koalícia. Momentálne sú to konzervatívci s liberálnymi demokratmi. Je však nepravdepodobné, že by opäť vytvorili vládu. Môže sa preto stať, že Cameron by sa uchýlil aspoň k neformálnej spolupráci s UKIP.

Labouristi viac ráz kritizovali vyhlásenie o referende. Aj keby však pod vedením Eda Milibanda prevzali riadenie krajiny, aj oni asi k hlasovaniu o EÚ budú musieť skôr či neskôr pristúpiť. Myšlienku referenda včera odmietol bývalý labouristický predseda vlády Tony Blair. Zároveň v kampani podporil Milibanda. Blair viedol labouristov v troch víťazných voľbách, v rokoch 1997, 2001 a 2005.

„Čo je najzvláštnejšie zo všetkého na tomto referende? Premiér v skutočnosti neverí, že by sme mali opustiť Európu, dokonca ani takú Európu, aká je teraz,“ citovala z Blairovej reči BBC. „Bol to ústupok strane. Manéver, aby získal nejaké hlasy od UKIP. Ústupok bujnejúcim protieurópskym náladám v časti médií. Táto otázka sa dotýka budúcnosti krajiny. Je príliš dôležitá na to, aby sa s ňou takto obchodovalo,“ vyhlásil o referende Blair.

„Tony Blair a Ed Miliband si nemyslia, že by sme mali dôverovať ľuďom a ja s nimi absolútne nesúhlasím. Briti si zaslúžia, aby povedali svoj názor na Európu,“ reagoval podľa BBC Cameron.

Hlavne neurobiť chybu

Útoky politikov voči sebe budú pokračovať počas celej kampane. Odborníci však pripomínajú, že pre strany je teraz najdôležitejšie, aby sa vyhli problémom.

„Ani konzervatívci, ani labouristi nedokážu získať rozhodujúci náskok,“ predpovedá pre Pravdu britský politológ Jonathan Tonge z Liverpoolskej univerzity. „Obe strany sa sústredia na to, aby sa vyhli veľkým chybám. V tejto chvíli nikto nemá k dispozícii výrazné myšlienky, ktorými by sa obrátil na voličov. Najmä konzervatívci sa takmer exkluzívne sústredia na stav hospodárstva. Veria, že je to rozhodujúca volebná otázka a v prieskumoch týkajúcich sa ekonomiky im voliči veria viac ako labouristom,“ pripomenul Tonge.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #Ed Miliband #voľby v Británii