Spor medzi Le Penom a dcérou sa vyostril po jeho kontroverznom interview

Vo Francúzsku sa vyhrotili spory medzi šéfkou nacionalistického Národného Frontu (FN) a jej otcom, ktorý stranu zakladal. Marine Le Penová v stredu zablokovala otcovu kandidatúru v tohtoročných regionálnych voľbách kvôli nezhodám okolo smerovania tejto protiimigrantskej strany a kvôli nedávnemu otcovmu kontroverznému interview.

08.04.2015 12:30
Marine Le Penová Foto: ,
Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národný front Marine Le Penová na archívnej snímke z 25. marca 2015 pri prejave pred francúzskymi komunálnymi voľbami v obci Henin-Beaumont.
debata (3)

Pred necelým rokom, pri voľbách do Európskeho parlamentu, pritom vo svojom volebnom obvode Paca Le Pen získal 33 percent hlasov a mal tu podľa doterajších plánov tento rok v decembri viesť kandidátku FN.

Le Penová sa rozhodla otca stiahnuť po tom, čo Jean-Marie Le Pen, ako doživotný čestný predseda FN, v rozsiahlom rozhovore pre extrémistický týždenník Rivarol trval na krajne pravicovom zameraní strany a svoju dcéru označil za zradkyňu.

„Zdá sa, že Jean-Marie Le Pen skutočne pristúpil na stratégiu medzi spálenou krajinou a politickou samovraždou. Vzhľadom na túto situáciu som Jeana-Marieho Le Pena informovala, že budem proti jeho kandidatúre v regionálnych voľbách na konci roka,“ vysvetlila šéfka strany.

Rivarol označil Le Penovú za diabla

Už výber Rivarola, ktorý bol v minulosti odsúdený za antisemitizmus a má blízko k neonacistickým tézam, svedčí o otcovom úmyselnom útoku na dcéru. Rozhovor tiež poskytol bez jej vedomia. „Človek býva zradený len svojimi ľuďmi,“ povedal Le Pen podľa médií na adresu dcéry v rozhovore, ktorý denník zverejní vo štvrtok.

Podpredseda FN Florian Philippot v stredu reagoval na vývoj situácie tvrdením, že „politický rozchod s Jeanom-Mariom Le Penom je už úplný a definitívny“. Podobne sa vyjadril ďalší podpredseda strany a životný partner Le Penovej Louis Aliot. Týždenník Rivarol navyše označil za „antisemickú zlátaninu“.

„Sme v otvorenom konflikte s Marine Le Penovou a máme hlboké politické nezhody s novým vedením FN. Je teda pravda, že už samotné poskytnutie rozhovoru nášmu týždenníku je politickým odkazom,“ povedal týždenníku Le Nouvel Observateur riaditeľ Rivarola Jérôme Bourbon. Le Penovú už v minulosti označil za „diabla, úplnú nepriateľku vo všetkých smeroch“.

Le Pen: Plynové komory sú len „detaily histórie“

Marine Le Penová prevzala vedenie FN od otca v roku 2011. Odvtedy sa stranu snaží zbaviť nálepky antisemitská a krajne pravicová a chce rozšíriť jej voličskú základňu.

Jean-Marie Le Pen Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Jean-Marie Le Pen Jean-Marie Le Pen

To sa jej vzhľadom na výsledky rôznych volieb v minulých rokoch zjavne darí. FN vlani napríklad vyhrala vo Francúzsku voľby do Európskeho parlamentu. Le Penová sa plánuje v roku 2017 uchádzať o prezidentské kreslo a podľa prieskumov má nádej postúpiť z prvého kola do rozhodujúceho duelu dvoch najsilnejších kandidátov.

Le Pen v rozhovore vyjadril podporu obhajcom vichystického režimu maršala Philippa Petaina, ktorý za vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Vo FN majú mať podľa neho tiež miesto ľudia, ktorí sú za vrátenie Alžírska Francúzsku.

Za provokáciu označujú médiá aj jeho tvrdenie, že „sme na všetkých úrovniach riadenia prisťahovalcami a deťmi prisťahovalcov“ a že k záchrane „sveta bielych“ je nevyhnutne nutné byť zadobre s Ruskom. Osemdesiatšesťročný Le Pen začal vyhrocovať spory okolo FN v posledných týždňoch. Medzi iným v televíznom rozhovore znova bránil svoj niekdajší výrok, že plynové komory v nacistických vyhladzovacích táboroch sú len „detaily histórie“.

Le Penová následne vyhlásila, že s jeho slovami hlboko nesúhlasí. S otcom sa dostala do otvoreného konflitku už vlani v lete. Vtedy Le Pen pobúril verejnosť iným jasne antisemitským výrokom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #spor #antisemitizmus #Marine Le Penová #Jean-Marie Le Pen