Litvinenko sa omylom zabil sám, tvrdí ruský agent podozrivý z jeho vraždy

Dôstojník ruskej tajnej služby Alexander Litvinenko, ktorý v britskom exile v novembri 2006 zomrel na otravu rádioaktívnych polóniom, vraj mohol zahynúť nešťastnou náhodou alebo spáchať „samovraždu z neopatrnosti“.

08.04.2015 14:56
Dmitrij Kovtun Foto: ,
Dmitrij Kovtun tvrdí, že Alexander Litvinenko, ktorý v britskom exile v novembri 2006 zomrel na otravu polóniom, vraj mohol zahynúť nešťastnou náhodou alebo spáchať samovraždu.
debata (77)

S týmto vysvetlením prišiel v Moskve podnikateľ Dmitrij Kovtun, ktorý je podľa britských úradov jedným z podozrivých z Litvinenkovej smrti. Minulý mesiac sa v britských médiách objavili správy, že Kovtun chce spolupracovať pri obnovenom vyšetrovaní Litvinenkovej otravy.

„Moja základná verzia znie, že to bola nešťastná náhoda. Som viac ako presvedčený, že Litvinenko mal čo do činenia s polóniom, a pritom o tom nevedel,“ povedal Kovtun. Pripustil, že netuší, kto polónium Litvinenkovi podstrčil, alebo či sám s polóniom pracoval a došlo k nechcenému úniku nebezpečnej látky a postupnej koncentrácii v organizme. Potom by to podľa neho bola „samovražda z neopatrnosti“.

Litvinenkov stav sa zhoršil po stretnutí s krajanmi

Kovtun sa ohradil proti obvineniam Litvinenkovej manželky Mariny, že jej manžel bol úplne zdravý, kým sa v Londýne nestretol s krajanmi, teda s Kovtunom a ďalším agentom ruskej tajnej služby Andrejom Lugovým. Ten v prípade figuruje ako hlavný podozrivý, ale medzitým ho zvolili za poslanca ruského parlamentu.

Podľa Kovtunovej verzie bol vraj Litvinenko otrávený ešte pred inkriminovanou schôdzkou, o čom má svedčiť to, že si Litvinenko vraj v noci z 15. na 16 októbra privolal lekára. „Je to záhada, že si tento fakt vyšetrovatelia nevšimli. Určite sa však zachovali dôkazy, že si privolal lekára, a tieto dôkazy úplne menia udalosti a dokazujú našu pravdu,“ vyhlásil Kovtun.

Podľa doterajšieho vyšetrovania bol Litvinenko otrávený izotopom rádioaktíneho polónia 210, ktorý bol podľa všetkého v čaji podávanom počas jeho stretnutia s ruskými agentmi Kovtunom a Lugovým. Prípad roky komplikuje vzťahy medzi Veľkou Britániou a Ruskom, ktoré svojich občanov odmieta vydať na stíhanie do cudziny s odôvodnením, že to zakazuje ruská ústava.

Litvinenko na smrteľnej posteli obvinil Putina

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr však začal kritizovať vedenie svojej krajiny i pomery v tajnej službe. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. Na smrteľnej posteli obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že vydal rozkaz ho zavraždiť.

Od januára vedie Británia verejné vyšetrovanie Litvinenkovej smrti, ktoré vlani na žiadosť vdovy po Litvinenkovi schválila britská vláda. Prvé neverejné vyšetrovanie pred deviatimi rokmi sa nemohlo zaoberať utajovanými dôkazmi spojenými s možnou rolou Ruska pri zabití agenta a práve tieto informácie sú podľa Litvinenkovej manželky Mariny kľúčové pre odhalenie pravdy. Litvinenková verí, že za smrťou jej muža stojí Moskva, ktorá to však popiera.

Britské verejné vyšetrovanie má prestávku do 27. júla, kedy by mal Kovtun vypovedať prostredníctvom videokonferencie. K výsluchu však dôjde vraj len vtedy, ak budú splnené Kovtunove podmienky ohľadom jeho postavenia v prípade, aby mohol sudca požiadať o preskúmanie dôkazov, ktoré podľa neho dokazujú jeho nevinu.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Alexander Litvinenko #Dmitrij Kovtun