ICTY potvrdil doživotie pre bosnianskosrbského generála

Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v stredu potvrdil doživotný trest väzenia pre veliteľa spravodajského oddelenia bosnianskosrbskej armády, generála Zdravka Tolimira, ktorý sa proti verdiktu z decembra 2012 odvolal.

08.04.2015 20:34
Zdravko Tolimir Foto:
Zdravko Tolimir prichádza do súdnej siene.
debata (1)

Tolimira pôvodne uznali vinným v šiestich bodoch obžaloby za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu v súvislosti s masakrom v Srebrenici. ICTY ho v stredu zbavil obvinenia z núteného prevozu bosnianskych moslimov z útočiska v Zepe chráneného OSN, čo sa podľa súdu nerovná genocíde.

Ponechal však v platnosti ostatné obvinenia, ktoré podľa tribunálu „postačujú na udelenie najvyššieho trestu“. Odvolací sudca Theodore Meron povedal, že Tolimirova rola pri masakre v Srebrenici „sa sama o sebe rovná genocíde“. „Nie je dôvod na revíziu jeho rozsudku,“ povedal.

Tolimir bol priamo podriadený bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi, ktorého ICTY taktiež súdi za genocídu a vojnové zločiny. Podľa tribunálu dnes 66-ročný Tolimir vedel o pláne vyčistiť enklávy Srebrenica a Zepa, pričom dobrovoľne sa na tomto projekte zúčastnil. V júli 1995 podľa ICTY na rozkaz Karadžiča obsadil Srebrenicu, kde následne srbské jednotky vedené Mladičom zabili asi 8000 moslimslých mužov a chlapcov. Tolimira zadržali v roku 2007 po 12 rokoch na úteku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #ICTY #Zdravko Tolimir