Proces s Carnajevom bude zrejme pokračovať v pondelok

Druhá fáza procesu s Džocharom Carnajevom, v ktorej sa bude rozhodovať o jeho treste za bombový útok na bostonský maratón pred dvoma rokmi, začne zrejme na budúci týždeň v pondelok.

09.04.2015 10:48
Boston, súd, Džochar Carnajev, maratón, svedkovia, Foto: ,
Džochar Carnajev na súde.
debata (1)

Informovala o tom agentúra AP. Carnajevovi, ktorého v stredu porota uznala vinným vo všetkých bodoch obžaloby, hrozí trest smrti. Pri atentáte na bežeckú súťaž v apríli 2013 zahynuli traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia.

Džochar Carnajev je jediným zosnovateľom útoku, ktorý spáchal podľa obžaloby spolu s bratom Tamerlanom. Ten zahynul pri policajnom zásahu.

Obžaloba chce teraz súd zoznámiť s priťažujúcimi okolnosťami, aby podporila svoj návrh trestu smrti. Už počas prvej fázy, keď sa rozhodovalo o Carnajevovej vine, obžaloba predložila zoznam niekoľkých priťažujúcich okolností, okrem iného zabitie dieťaťa či zámerný výber maratónu ako terče, lebo útočníci počítali s tým, že pri tejto športovej udalosti môžu zasiahnuť veľký počet ľudí.

Naopak obhajoba už skôr dala na vedomie, že sa bude snažiť poukázať na to, do akej miery bol Džochar ovplyvnený svojím zradikalizovaným starším bratom. V úvode prvej fázy procesu obhajoba uznala, že nie je pochýb o Džocharovej vine. Podľa analytikov majú obhajcovia v podstate len dva pádne argumenty, ktorými môžu trest smrti odvrátiť. Tým prvým je mladý vek obvineného, ​​ktorý má teraz 21 rokov. Druhým pilierom obhajoby je už spomínaná údajná závislosť na Tamerlanovi.

O treste bude rozhodovať rovnaká porota, ktorá uznala Carnajevovu vinu vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Uloženie trestu smrti umožňuje sedemnásť z nich. Obhajoba sa najvyššiemu trestu chce vyhnúť. Ak sa jej podarí presvedčiť porotcov, dostane Džochar doživotie. S trestom smrti musí súhlasiť porota jednomyseľne.

Súd sa koná v Bostone v štáte Massachusetts, ktorý trest smrti zrušil pred 30 rokmi, ale Carnajeva obvinili na základe federálneho zákona o treste smrti. Práve federálny proces umožňuje u obzvlášť závažných prípadov nad rámec jednotlivých štátov vyniesť najvyšší trest.

1 debata chyba