Nesúhlasíme so sankciami proti Rusku, opakuje Tsipras

Grécky premiér Alexis Tsipras dnes počas návštevy Moskvy zopakoval, že jeho krajina nesúhlasí so západnými sankciami uvalenými vlani na Rusko.

09.04.2015 16:16
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (31)

Ako zdôraznil, jeho vláda sa vždy snažila zablokovať akékoľvek snahy o ďalšie sprísnenie týchto sankcií. Už v stredu rokoval Tsipras s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý mu dal ako dar ikonu pochádzajúcu z ranného stredovekého Grécka kedysi údajne ukradnutú nacistami, uviedla agentúra AP.

Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova ikona zobrazuje svätého Mikuláša a svätého Spiridona a ruský prezident ju svojmu hosťovi odovzdal na záver stredajšieho rokovania. Obraz vraj z Grécka okupovaného počas druhej svetovej vojny nacistami odviezol nemecký dôstojník. Od jeho potomkov ho vraj len nedávno zakúpil nemenovaný Rus. Ako sa ikona dostala až do Kremľa, ale Peskov už neuviedol.

Obaja štátnici spolu rokovali najmä o ekonomických témach. Putin ešte pred schôdzkou naznačil, že Rusko by mohlo vyňať Grécko zo zákazu dovozu západných potravín. Moskva toto embargo zaviedla vlani v lete v reakcii na západné sankcie, vyhlásené kvôli ruskej anexii Krymu a kvôli ruskej podpore separatistov na východe Ukrajiny.

„Grécko by sa mohlo stať mostom medzi EÚ a Ruskom,“ uviedol vo štvrtok Tsipras. Na stretnutí so študentmi potvrdil, že s Putinom rokovali aj o možnej účasti ruských firiem na privatizáciu gréckeho priemyslu.

Tsiprasova cesta je pod veľkým drobnohľadom najmä kvôli tomu, že sa očakávalo, že grécky premiér požiada Moskvu o finančnú pomoc, aby mohlo splácať dlhy medzinárodným veriteľom. K ničomu takému ale podľa ruského prezidenta nedošlo.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie #Alexis Tsipras