Labouristi útočia na stáročné pravidlo pre 'zasvätených', chcú zdaniť boháčov

Ak britskí labouristi vyhrajú májové voľby, zruší ich vláda stovky rokov staré pravidlo, vďaka ktorému sa najväčší boháči môžu vyhnúť plateniu britských daní z príjmov v zahraničí. Opatrenia využívajú približne desiatky tisíce ľudí, vrátane ruských oligarchov.

09.04.2015 17:08
Ed Miliband, labouristi Foto: ,
Šéf britských labouristov Ed Miliband ohlasuje, že v prípade víťazstva v májových voľbách zruší pravidlo umožňujúce boháčom obchádzať platenie daní z príjmov v zahraničí.
debata (2)

Šéf labouristov Ed Miliband vyhlásil, že podobné pravidlá sú v 21. storočí „neobhájiteľné“ a urobili z Británie „zahraničný daňový raj“.

Úprava umožňuje ľuďom, ktorí v Británii žijú často aj mnoho rokov, uviesť ako miesto svojho trvalého bydliska inú krajinu. Na rozdiel od iných ľudí sú potom povinní odvádzať daň zo zahraničných príjmov iba vtedy, ak tieto peniaze pošlú do Británie.

Pravidlo pre ‚zasvätených‘ od roku 1799

Opatrenia zaviedol britský premiér William Pitt mladší v roku 1799. Pôvodne malo zabezpečiť, aby ľudia vlastniaci majetok v britských kolóniách museli platiť daň, až keď ich lode vplávajú do prístavu.

Miliband teraz plánuje, že ak labouristi vyhrajú májové parlamentné voľby, „200 rokov staré pravidlo pre zasvätených“ od budúceho apríla zruší.

„Existujú ľudia, ktorí žijú v Británii rovnako ako vy alebo ja, pracujú v Británii ako vy alebo ja, sú v Británii trvalo usadení ako vy alebo ja, vychovali ich tu, ale nemusia platiť dane ako vy alebo ja,“ vyhlásil Miliband v utorňajšom prejave na Warwickej univerzite.

Ani Abramovič neplatí daň z príjmov v zahraničí

Podľa serveru BBC je v Británii približne 115-tisíc takzvaných non-doms, teda ľudí s deklarovaným trvalým bydliskom mimo Británie, ktorí nemusia platiť daň z príjmu v zahraničí. Patrí medzi nich napríklad ruský miliardár a vlastník londýnskeho futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Miliband očakáva, že ak bude pravidlo zrušené, niektorí z ľudí s týmto statusom krajinu opustia. Exodus však vraj nehrozí.

Súčasný britský minister financií George Osborne pripúšťa, že režim sa dá zneužívať. Vlani v decembri oznámil tvrdšie pravidlá pre tých, ktorí kvôli daňovým účelom nemajú trvalé bydlisko v Británii, žili v nej však 17 z posledných 20 rokov. Prísnejšie pravidlá zaviedla aj predchádzajúca labouristická vlá­da.

Stovky miliónov libier pre Britániu navyše

Podľa tieňového ministra financií Eda Ballsa by plánované zrušenie mohlo pre Britániu znamenať „stovky miliónov libier“ navyše. V januári v rozhovore s BBC sa však zdalo že Balls prípadné zrušenie kritizovaného daňového režimu ako celku spochybnil. Keby bol celý status „non-domicil“ zrušený, potom by to mohlo Britániu stáť peniaze, pretože niektorí ľudia potom krajinu opustia, povedal vtedy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #daň z príjmov