Kde sú zbrane z frontu na východnej Ukrajine? pýtajú sa pozorovatelia

Napriek tvrdeniu východoukrajinských povstalcov aj kyjevských armádnych veliteľov o dodržiavaní podmienok Minskej mierovej dohody nemôže európska pozorovateľská misia potvrdiť stiahnutie ťažkých zbraní z línie frontu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes povedal zástupca šéfa kontrolnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw.

09.04.2015 17:15
Doneck, Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti v Donecku.
debata (43)

Pozorovateľom stále chýbajú informácie o tom, kde sú sťahované zbrane uskladnené.

Odsun ťažkej výzbroje z donbaskej línie palebného dotyku uložila obom bojujúcim stranám dohoda o prímerí, ktorá bola vo februári podpísaná v bieloruskom hlavnom meste. Doneckí a luhanskí vzbúrenci odvtedy opakovane uisťujú verejnosť, že svoje zbrane z frontu stiahli. Rovnaké ubezpečenia zaznievajú aj z ukrajinského ministerstva obrany.

Pozorovateľom OBSE však tieto informácie nestačia. „Kontrolná misia dohliada na sťahovanie zbraní z frontu, ale dokončenie odsunu potvrdiť nemôžeme. Potrebujeme presne vedieť, kadiaľ a kam obe strany zbrane presunuli a kde ich skladujú,“ vyhlásil Bociurkiw.

Na Donbase sa prehlbuje humanitárna katastrofa

Zástupca OBSE zároveň varoval, že na niekoľkých miestach Donbasu prepukla a prehlbuje sa humanitárna katastrofa. „Dostávame hlásenie o prudkom zhoršení situácie na niektorých miestach. V nemocniciach trpia deti, seniori a postihnutí. V mnohých obciach, najmä v blízkosti frontu, nie je zabezpečená dodávka prúdu a chýbajú základné potraviny,“ vyhlásil Bociurkiw.

Obyvatelia Debaľceva na východe Ukrajiny čakajú... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Debaľcevo, humanitárna pomoc, Ukrajina Obyvatelia Debaľceva na východe Ukrajiny čakajú na humanitárnu pomoc.

Šéf misie pozorovateľov Ertugrul Apakan v Kyjeve vydal vyhlásenie, v ktorom bojujúce strany vyzval na úplné zastavenie paľby počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov, ktoré pripadajú na nadchádzajúci víkend.

„Som hlboko znepokojený osudom ľudí, ktorých tento dlhý konflikt zasiahol. Veľkú noc by mali bojujúce strany osláviť znásobením snahy o úplný pokoj zbraní,“ uviedol Apakan.

Prímerie povstalcom aj armáde uložili už Minské dohody, ale aj keď sa intenzita bojov od februára výrazne znížila, lokálne prestrelky neustávajú. Od začiatku konfliktu vlani v apríli na východe Ukrajiny zahynulo vyše 6000 ľudí.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Minské dohody #sťahovanie zbraní