NATO odskúšalo sily rýchleho nasadenia

Stovky vojakov Nemecka, Holandska a Česka sa vo štvrtok zúčastnili na prvej skúške fungovania novozniknutných síl rýchleho nasadenia NATO, ktoré takto reaguje na deklarovanú hrozbu zo strany Ruska.

10.04.2015 09:18
debata (58)

Na cvičeniach, ktorého cieľom je rýchly presun bojaschopného vojska, sa v Holandsku zúčastnilo spoločne 900 nemeckých a 200 holandských, kým v Česku to bolo 150 českých vojakov, potvrdilo vedenie aliancie.

Vedenie českej armády informovalo o cvičení, ktorého cieľom bolo urýchlené nakladanie a presun vojakov, techniky a zásob z kasární na miesto určenia. Podľa zástupcu náčelníka generálneho štábu českej armády Jiřího Balouna išlo o „nácvik scenára v pobaltských krajinách“ a ako pred novinármi dodal, „súvislosti si viete domyslieť sami“, cituje ho francuzska agentura AFP.

Severoatlantická aliancia chce v plánovaných silách rýchleho nasadenia, ktoré vytvára v období napätia medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine, mať až 30 000 mužov namiesto pôvodne plánovaných 13 000.

V rámci nových síl chce NATO vytvoriť jednotku „veľmi rýchlej reakcie“ s 5 000 vojakmi. Táto jednotka by mala byť schopná zasiahnuť do 48 hodín od vzniku hrozby pre niektorého člena aliancie. NATO zdôrazňuje, že ide o čiste obranné opatrenia, ktoré sú reakciou na konanie Ruska na Ukrajine.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #hrozba #vojsko #nácvik