Obama je na Kube populárnejší ako Castrovci

Prezidenta nepriateľskej veľmoci majú Kubánci radi. Prieskum agentúry Bendixen & Amandi, ktorý vznikol bez vedomia vlády v Havane, ukázal, že šéf Bieleho domu Barack Obama je oveľa populárnejší ako bratia Castrovci. A 53 percent respondentov je nespokojných s komunistickým politickým systémom Kuby. Opačný názor má 39 percent opýtaných.

10.04.2015 10:30
Barack Obama, USA, prezident Foto:
Barack Obama
debata (66)

Obamu pozitívne vníma 80 percent Kubáncov. Súčasného lídra krajina Raúla Castra 47 percent a jeho brata Fidela iba 44 percent.

"Bolo by zvláštne, keby sme si mysleli, že v roku 2015 by obyvatelia autoritatívneho štátu, akým je Kuba, skutočne verili, že USA sú nepriateľom,“ reagoval na výsledky prieskumu Alex Sachez, expert na Latinskú Ameriku z Rady pre hemisférické vzťahy vo Washingtone. "Internet na Kube nie je až taký rozšírený ako na iných karibských ostrovoch, ale má dosah,“ pripomína odborník moderné komunikačné možnosti, cez ktoré sa šíria informácie.

Vlani v decembri ohlásili Washington a Havana postupnú normalizáciu vzťahov, ktorá prichádza po viac ako polstoročí od komunistickej revolúcie na Kube. Amerika zjemnila ekonomické embargo. Očakáva sa tiež, že USA vyškrtnú Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus, čo vytvorí ďalšie možnosti najmä ekonomickej spolupráce.

Kubánci oteplenie vzťahov s USA mimoriadne vítajú. Až 97 percent z nich je presvedčených, že je to dobrá správa pre ich krajinu.

"Výsledky prieskumu ma neprekvapujú. Kubánci vidia v Obamovi to, čo by očakávali od vlastných lídrov. Americký prezident je mladý, Castrovci majú viac ako 80. Obama sa zodpovedá médiám a Kongresu ovládanému opozíciou. Kubánske vedenie nekontroluje nikto,“ uviedol pre Pravdu Sebastian Arcos z Kubánskeho výskumného inštitútu na Floridskej medzinárodnej univerzite. "Obyvatelia Kuby sú unavení z desaťročí obetí, strachu, represií a propagandy. Dúfajú, že nová Obamova politika ich životy zlepší,“ vysvetlil Arcos.

Nespokojnosť Kubáncov odráža aj ďalší údaj z prieskumu. Sedemdesiatdeväť percent opýtaných negatívne vníma ekonomický systém krajiny. Na druhej strane je však 72 percent Kubáncov spokojných s tým, ako funguje vzdelávanie, a 68 percent nemá výhrady k zdravotníctvu.

Očakáva sa, že Obama a Raúl Castro sa neformálne stretnú na Summite Amerík, ktorý sa dnes začína v Paname. Neplánujú však oficiálne rokovania. Keby však k tomu predsa len došlo, bolo by to prvý raz za takmer 60 rokov, čo by USA a Kuba usporiadali formálnu schôdzku svojich lídrov.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro #Fidel Castro