Kopilot Lubitz vraj podal pred pádom airbusu kapitánovi močopudnú látku

Kopilot Andreas Lubitz, ktorý podľa vyšetrovateľov nedávno úmyselne naviedol nemecký airbus s ďalšími 149 ľuďmi na palube do útesov francúzskych Álp, kde všetci zahynuli, dal počas letu kapitánovi do kávy diuretikum. Tým ho prinútil odísť na toaletu.

10.04.2015 09:53 , aktualizované: 12:01
Andreas Lubitz, kopilot, Germanwings Foto: ,
Andreas Lubitz
debata (35)

Druhý pilot sa tak mohol sám zamknúť v pilotnej kabíne a zamieriť s lietadlom priamo do skál. S odvolaním sa na nemeckých vyšetrovateľov to v piatok uviedol britský denník The Times.

Dvadsaťsedemročný druhý pilot Andreas Lubitz podľa vyšetrovateľov pred osudným letom spoločnosti Germanwings zo Španielska do Nemecka vyhľadával na internete diuretické lieky, ktoré zvyšujú potrebu močiť. Dosiahol tak odchod hlavného pilota Patricka Sondheimera z kabíny, ktorej dvere potom Lubitz uzamkol. Nikto mu tak podľa denníka už nemohol zabrániť, aby začal so strojom klesať.

Vyšetrovatelia odmietli správu komentovať, ale sľúbili, že sa čoskoro vyjadria k informáciám, ktoré sa im podarilo získať z počítača kopilota.

Potvrdenie, že si pred letom nachystal diuretikum, by ukazovalo na to, že tragédiu plánoval.

Lufthansa začína čistiť miesto nehody pádu airbusu

Vo francúzskych Alpách sa podľa údajov nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa začali čistiace práce na mieste havárie lietadla Germanwings. Informujú o tom nemecké médiá.

Okrem iných bola úlohou odstraňovania trosiek a stôp po nešťastí poverená špecializovaná firma Belfor France, uviedol vo štvrtok vo Frankfurte hovorca spoločnosti.

Po tom, čo bolo vyzdvihnutie pozostatkov obetí a ich vecí ukončené, prevzala Lufthansa uplynulú sobotu zodpovednosť za vypratanie miesta nešťastia.

Hovorca spoločnosti povedal, že všetky práce by mohli byť ukončené v časovom rozpätí od šiestich do 18 mesiacov. Pre vsiaknuté pohonné hmoty musia byť zo zeme okrem iného odobraté vzorky a odoslané na vyhodnotenie. K možným nákladom na odstraňovacie a čistiace práce sa Lufthansa nevyjadrila.

Pri havárii stroja Germanwings zo skupiny Lufthansa prišlo 24. marca o život 150 ľudí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #pád lietadla #Lufthansa #toaleta #Germanwings