Arabská koalícia zintenzívnila nálety v Jemene

Lietadlá arabskej koalície, ktoré v Jemene bojujú proti šiitským povstalcom, v noci na piatok intenzívne bombardovali metropolu Saná a tiež prístav Aden na juhu krajiny.

10.04.2015 11:59
jemen, humanitárna pomoc Foto: ,
V piatok dorazila humanitárna pomoc od Medzinárodného výboru Červeného kríža.
debata (6)

Zamerali sa pritom na sklady zbraní a zázemie povstalcov a zasiahla aj areál ministerstva obrany, uviedla agentúra Reuters.

V Saná v piatok po niekoľkých týždňoch ostrých bojov pristálo prvé lietadlo s humanitárnou pomocou: v zásielke od Červeného kríža je 16 ton liekov a zdravotníckeho materiálu. Nálety arabských spojencov sa sústredili na to, aby spomalili postup povstalcov na juh krajiny.

V predchádzajúcich týždňoch sa zameriavali najmä na juhojemenský prístav Aden, kde jednotky verné prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansourovi Hádímu chránia mesto pred šiitskými ozbrojencami. Bombardovanie tam v noci na piatok bolo vôbec najintenzívnejšie od začiatku náletov 26. marca.

Do Saná v piatok dorazilo očakávané lietadlo s humanitárnou pomocou, ku ktorého pristátie získal Medzinárodný výbor Červeného kríža povolenie pred dvoma dňami. Naopak Detský fond OSN (UNICEF) povolenie na dodávku humanitárnej pomoci do Saná zatiaľ nezískal.

Sunnitská koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje v Jemene už dva týždne. O život odvtedy prišlo vyše 600 ľudí a 100 000 Jemenčanov opustilo domovy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #nálety