Pakistan odmietol vojnu v Jemene, chce neutralitu

Pakistanský parlament prijal v piatok rezolúciu o Jemene, v ktorej vyzýva Pakistan, aby ostal v konflikte neutrálny.

10.04.2015 12:44
debata (1)

V dokumente tiež vyslovil podporu Saudskej Arábii a vyzval všetky strany, aby vyriešili svoje spory mierovo. Saudská Arábia predtým požiadala svojho spojenca Pakistan, aby sa pripojil k Rijádom vedenej koalícii v Jemene a poskytol bojové lietadlá, lode a vojakov.

Členovia pakistanského parlamentu sa však už počas týždňa otvorene vyjadrovali proti vojenskému zapojeniu sa do jemenskej krízy a ich rezolúcia bude pravdepodobne pre Saudských Arabov sklamaním. „Pakistanský parlament je veľmi znepokojený zhoršovaním bezpečnostnej a humanitárnej situácie v Jemene a jej dopadmi na mier a stabilitu v regióne,“ uvádza sa v rezolúcii.

„(Parlament) vyjadruje želanie ostať v jemenskom konflikte neutrálny, aby mohol zohrávať aktívnu diplomatickú rolu pri snahách o ukončenie krízy,“ píše sa ďalej v dokumente.

V jemenskom konflikte stoja proti sebe sunnitské arabské krajiny vedené Saudskou Arábiou a jemenskí šiitskí povstalci podporovaní rovnako šiitským Iránom. Žiadosť Rijádu dostala Pakistan do ťažkej situácie. Jadrová mocnosť so 180 miliónmi obyvateľov má silné ekonomické, náboženské a vojenské väzby so Saudskou Arábiou, zároveň však zdieľa dlhú hranicu s Iránom v regióne sužovanom separatistickým povstaním.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #konflikt #Jemen #Saudská Arábia