WHO: Ebola je napriek ústupu stále globálnym ohrozením

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že vyše roka trvajúca epidémia eboly v západnej Afrike stále neumožňuje zrušiť medzinárodný stav ohrozenia, ktorý vyhlásila začiatkom augusta 2014, aj keď počet prípadov výrazne poklesol.

10.04.2015 16:16
debata

Podľa vyjadrenia predstaviteľa WHO pre opatrenia proti ebole Bruca Aylwarda na tlačovom brífingu v Ženeve sa príslušný výbor domnieva, že riziko celosvetového rozšírenia vírusu klesá, hoci v Guinei a Sierre Leone naďalej nie je pod kontrolou. Operačný riaditeľ organizácie Lekári bez hraníc Brice de le Vingne takisto vyhlásil, že „epidémiu stále nekontrolujeme“, pričom poukázal na predošlé poklesy v počte prípadov, po ktorých často nasledoval prudký nárast.

Označenie eboly za ohrozenie zdravia verejnosti s medzinárodným dosahom je podľa neho potrebné aj na urýchlenie administratívnych konaní súvisiacich s testovaním liekov a očkovacích látok v západnej Afrike.

Bilancia WHO z prvej polovice marca obsahovala už vyše 10-tisíc potvrdených, pravdepodobných a podozrivých smrteľných prípadov eboly z Libérie, Sierry Leone a Guiney, ktoré sú troma najhoršie postihnutými krajinami. Niekoľko ďalších úmrtí evidujú aj v Nigérii, Mali a USA.

Agentúra OSN so sídlom v Ženeve už dávnejšie konštatovala, že terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšou v dejinách a skutočný počet nakazených i obetí je pravdepodobne vyšší, keďže časť pacientov nemôže alebo nechce navštíviť lekára. Zatiaľ čo v istom období roka 2014 pribúdali každý týždeň stovky nových prípadov, počas uplynulého týždňa zaznamenali už len 30 potvrdených prípadov v Guinei a Sierre Leone. Posledným prípadom v Nigérii bol pacient, ktorý zomrel 27. marca.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #ebola