Z prokuratúry údajne zmizli listiny z kauzy Tymošenkovej

Z ukrajinskej generálnej prokuratúry zmizli všetky zväzky s listinami súvisiace s kauzou bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

10.04.2015 17:30
Julia Tymošenková, Ukrajina, Kyjev Foto: ,
Julia Tymošenková.
debata (62)

Oznámila to s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho prokurátora Viktora Šokyna kyjevské médiá. Tymošenkovú v roku 2011 ukrajinský súd odsúdil na sedem rokov za údajné prekročenie právomocí pri dojednávaní dodávok ruského plynu. Po minuloročnom februárovom prevrate bola obvinenia zrušená a bývalá predsedníčka vlády vyšla na slobodu.

Podľa Šokyna záhadne zmizli nielen podklady súdneho prejednávania, ale aj rad tajných a dôverných dokumentov spojených s expremiérkinou kauzou. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko označil zmiznutie listín za záhadné. „Všetky materiály z káuz Tymošenkovej sú preč. Komu to môže prospieť? Zatiaľ je to záhada, snažíme sa ju rozpliesť,“ povedal ukrajinským novinárom.

Ukrajinský poslanec Mustafa Najem na Facebooku napísal, že všetky listiny sa nachádzali v dome bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonka, ktorý vlani po prevrate zmizol a je v neprítomnosti na Ukrajine stíhaný.

Dom podľa Najema bezprostredne po úteku prezidenta Viktora Janukovyča obsadili bojovníci ultranacionalis­tického Pravého sektora. „Práve ich by sa mali vyšetrovatelia opýtať, kde dokumenty sú alebo komu ich odovzdali,“ napísal Najem.

Ukrajinská tlač sa zhoduje v názore, že zmiznuté dokumenty majú nemalú cenu. Môžu byť svedectvom o prípadnej vine či nevine Tymošenkovej v takzvanej plynovej kauze, ale môžu aj vrhnúť svetlo na machinácie vtedajšieho Janukovyčovho vedenia a na jeho snahu vplyvnú politickú sokyňu umlčať.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková