Sýrski vojaci odvrátili útok islamistov na letisko, 35 mŕtvych

Najmenej 35 mŕtvych si vyžiadali boje medzi sýrskymi vládnymi silami a radikálmi z Islamského štátu, ktorí v piatok zaútočili na strategicky dôležité vojenské letisko na juhu krajiny.

11.04.2015 14:48
Sýria, Damask Foto:
Poškodené budovy v Damasku.
debata (9)

Vládnym vojakom sa podarilo udržať kontrolu nad letiskom aj priľahlou oblasťou, povedal v sobotu agentúre AFP šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán.

Letisko Chalchalá je jedinou základňou vládnych vzdušných síl v provincii Suvajda. Kvôli jeho strategickej polohe pri diaľnici spájajúcej mesto Suvajda kontrolovanej armádou s Damaskom na letisko v minulosti opakovane útočili povstalecké skupiny aj bojovníci sýrskej odnože al-Kajdá, fronty An-Nusra.

Rahmán vyhlásil, že v piatok na letisko Chalchalá prvýkrát zaútočili bojovníci hlásiaci sa k IŠ. V boji vraj zomrelo najmenej 20 vojakov a 15 povstaleckých ozbrojencov. Vládne sily nakoniec letisko a kontrolu nad ním uhájili.

Sýrska štátna tlačová agentúra Sana okrem toho informovala, že vládni vojaci odvrátili snahy teroristov z IŠ preniknúť do dvoch dedín v provincii Suvajda. Tá doteraz bola ušetrená konfliktu, ktorý sužuje Sýrii už štyri roky a ktorý si vyžiadal vyše 215 000 ľudských životov.

Radikáli z Islamského štátu ovládajú veľké oblasti na východe a severe Sýrie a snažia sa teraz otvoriť ďalšie bojové fronty. Začiatkom apríla obsadili z veľkej časti palestínsky utečenecký tábor Jarmúk pri Damasku, kde teraz majú pod kontrolou podľa niektorých zdrojov okolo 18 000 ľudí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát