Stovky tisíc Brazílčanov opäť protestovali proti vláde

Asi 275-tisíc Brazílčanov v nedeľu protestovalo naprieč celou krajinou v druhej najväčšej tohoročnej demonštrácii proti korupcii vo vláde prezidentky Dilmy Rousseffovej.

13.04.2015 07:37
debata (12)

Tú obviňovali z ekonomickej kríze v krajine a žiadali jej odstúpenie, najmä kvôli korupčnému škandálu okolo ropného koncernu Petrobras. Počet nedeľňajších protestujúcich sa však oproti predošlej celonárodnej demonštrácie z 15. marca, na ktorej sa zúčastnilo takmer milión ľudí, výrazne znížil.

Napriek tomu však výraznou mierou poukázal na protivládne nálady, ktoré sa šíria v krajine. Protesty organizovali skupiny protivládnych aktivistov najmä prostredníctvom sociálnych médií. Zúčastnilo sa ich vyše 100 miest a podľa prieskumov ich podporujú až tri štvrtiny všetkých Brazílčanov.

„Preč s Dilmou!“ šírilo sa naprieč nedeľnými demonštráciami, ktoré sa niesli v pokojnej atmosfére. Najväčšia z nich sa odohrala v Sao Paule, kde sa zišlo asi 100-tisíc ľudí, čiže približne dva krát menej než pred vyše mesiacom. Podľa prieskumov inštitútu Datafolha takmer dve tretiny všetkých Brazílčanov požadujú obžalovanie prezidentky z velezrady avšak približne rovnaký počet ich aj pochybuje, že korupčný škandál vôbec spôsobí odstúpenie tejto líderky, ktorú do úradu znovuzvolili len v októbri 2014.

Rousseffová v súvislosti s kauzou Petrobras vyšetrovaná nie je a tvrdí, že o korupcií a kartelových dohodách, ktoré údajne stáli spoločnosť miliardy eur a došlo k ním v čase, kedy pôsobila v predsedníctve firmy, čiže v rokoch 2003–2010, nič nevedela.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Brazília #odstúpenie #prezidentka