V maďarských doplňujúcich voľbách zvíťazila strana Jobbik

V nedeľňajších doplňujúcich voľbách do maďarského parlamentu zvíťazil podľa všetkého kandidát krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktorý tesne porazil svojho rivala z vládnej strany Maďarský občiansky zväz (Fidesz).

13.04.2015 10:22
debata (13)

Po sčítaní 99,1 percenta hlasov získal Lajos Rig 35,3 percenta a Zoltán Fenyvesi z Fideszu 34,4 percenta hlasov. Ako uviedla agentúra AP, zostávalo sčítať ešte asi 500 hlasov a podľa analytikov je nepravdepodobné, že by kandidát vládnej strany výsledok nakoniec zvrátil.

Šéf Jobbiku Gábor Vona označil víťazstvo svojho kandidáta za historické. „V Maďarsku panuje nálada na výmenu vlády a Jobbik bude tou silou, ktorá vládu zmení,“ uviedol Vona pred svojimi oslavujúcimi stúpencami v meste Tapolca na západe krajiny.

Ak víťazstvu Jobbiku potvrdia aj konečné výsledky, pôjde tento rok už o druhú priamu porážku strany Fidesz. Tá už vo februárových doplňujúcich voľbách v meste Veszprém stratila jedno kreslo a prišla tak o dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú mala minulých päť rokov, a ktorá je potrebná napríklad k zmene ústavy.

„Fidesz sa dostal do určitej špirály klesajúcej obľuby, z ktorej bude veľmi ťažké sa dostať,“ uviedol maďarský analytik Peter Krausz. Mnohí politici zo strany Jobbik sa preslávili v minulosti svojimi protižidovskými či protirómskymi vyhláseniami, v poslednom čase strana zmiernila rétoriku, aby oslovila viac voličov. Kritiku strany to nijako neobmäkčilo. „V očiach zvyšku sveta je Jobbik extrémistickou stranou, ktorá propaguje nenávisť,“ uviedol v nedeľu šéf Svetového židovského kongresu Ronald Lauder.

Podľa analytika Krausza má pred sebou Jobbik aj napriek terajšiemu víťazstvu ešte veľmi dlhú cestu k tomu, aby mohol zvíťaziť aj v parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať v roku 2018. „Zdá sa nemožné, že by ktokoľvek v Spojených štátoch či v Európe akceptoval vládu Jobbiku, "uviedol Krausz. "Teraz už je takmer isté, že mnoho voličov je rozčarovaných správaním Fideszu a preto začali podporovať Jobbik,“ dodal.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Jobbik