Hrozba teroristických útokov potrvá dlho, tvrdí šéf Interpolu

Svet sa musí pripraviť na to, že ešte mnoho rokov potrvá hrozba teroristických útokov. V rozhovore, ktorý v najnovšom vydaní zverejnil nemecký týždenník Der Spiegel, to povedal šéf medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock.

13.04.2015 10:42
debata (2)

Súčasná bezpečnostná situácia je podľa neho komplikovanejšia ako bezprostredne po teroristických útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001.

„Vnímam výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie,“ povedal Stock. „Takzvaný Islamský štát stále vykazuje príliv bojovníkov a to z celého sveta. Podľa najnovších zistení prišlo do bojových oblastí cez 25 000 bojovníkov z viac než stovky štátov, z Nemecka ich bolo zhruba 650,“ uviedol to s tým, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia v blízkej budúcnosti zmenila.

Pre bezpečnostné zložky je podľa Stocka situácia zložitejšia ako po atentátoch v roku 2001. „Vtedy sme mali čo robiť s jasne riadenými organizáciami ako je (teroristická sieť) Al-Kajdá,“ povedal Stock.

„Tieto organizácie sú tu stále, okrem nich sa objavili nové ako Islamský štát, Boko Haram, Šabáb a ďalšie nezávislé organizácie v stále väčšom počte krízových oblastí. Okrem nich tu samozrejme sú aj jednotliví radikáli, ktorí pôsobia samostatne,“ uviedol šéf Interpolu. „Pre bezpečnostné úrady je oveľa zložitejšie to všetko zvládnuť. Kvôli tomu je situácia nebezpečnejši­a,“ dodal.

Boj proti medzinárodnému terorizmu by mal byť podľa Stocka jednou z priorít Interpolu. „Musíme zlepšiť naše centrálne databanky pre medzinárodné pátranie,“ povedal. Podľa neho musí Interpol zabezpečiť, že jeho informácie budú včas na správnom mieste a že sa tak napríklad ľuďom podozrivým z teroristickej činnosti podarí zabrániť v cestách do krajín, kde by mohli spáchať teroristický útok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #teroristická hrozba