Jean-Marie Le Pen nebude kandidovať v miestnych voľbách

Zakladateľ francúzskej nacionalistickej Národnej fronty (FN) Jean-Marie Le Pen nebude kandidovať v miestnych voľbách, ktoré sa tento rok budú konať na juhovýchode Francúzska.

13.04.2015 11:49 , aktualizované: 12:18
Marine Le Penová, Jean–Marie Le Pen Foto: ,
Marine Le Penová a Jean–Marie Le Pen na archívnej snímke z obdobia, keď ešte boli verní politickí spojenci. Teraz sú z nich nezmieriteľní nepriatelia.
debata

Le Pen to uviedol v rozhovore s francúzskym denníkom Le Figaro. Rozhodnutie oznámil v čase, keď sa vyhrotili jeho vzťahy s dcérou, šéfkou strany Marine Le Penovou.

„Nebudem kandidovať, aj keď si myslím, že som najlepším kandidátom,“ povedal Le Pen na otázku denníka. Na znamenie toho, že jeho rodina má stranu aj naďalej pevne v rukách, dodal, že najlepšiou osobou, ktorá by ho mohla na kandidátke nahradiť, je jeho vnučka Marion Maréchalová-Le Penová.

Marine Le Pen na konci minulého týždňa otca vyzvala, aby sa stiahol z politiky. Tiež vyhlásila, že šesťdesiatosemročný Jean-Marie Le Pen bude kvôli kontroverzným výrokom o plynových komorách predvolaný pred disciplinárnu komisiu strany.

Podpredseda FN Florian Philippot, ktorý je v strane stúpencom Marine Le Penovej, označil najnovšie oznámenie Le Pena za „múdre rozhodnutie“. Ešte pred štyrmi dňami pritom čestný predseda Národného frontu na Twitteri tvrdil, že sa kandidatúry nemieni vzdať.

Politik v nedávnom rozhovore poskytnutom extrémistickému týždenníka Rivarol okrem iného vyjadril podporu obhajcom vichystickému režimu maršala Philippa Petaina, ktorý za vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Tiež trval na krajne pravicové zameranie strany a svoju dcéru označil za zradkyňu.

V televíznom rozhovore potom Le Pen znova bránil svoj niekdajší výrok, že plynové komory v nacistických vyhladzovacích táboroch sú len „detaily histórie“.

Marine Le Penová prevzala vedenie strany od otca v roku 2011. Odvtedy sa stranu snaží zbaviť nálepky antisemitská aj krajne pravicová a rozšíriť jej voličskú základňu. To sa jej vzhľadom na výsledky rôznych volieb v minulých rokoch zjavne darí. FN vlani napríklad vyhrala vo Francúzsku voľby do Európskeho parlamentu.

Le Penová sa plánuje v roku 2017 uchádzať o prezidentské kreslo a podľa prieskumov má šancu postúpiť z prvého kola do rozhodujúceho duelu dvoch najsilnejších kandidátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Francúzsko #Marine Le Penová #Jean-Marie Le Pen