V Turecku súdia obžalovaných z podielu na smrti 301 baníkov

V Turecku sa v pondelok začal proces, v ktorom je 45 osôb obžalovaných z podielu na minuloročnom nešťastí v uhoľnej bani v Some, kde zomrelo 301 baníkov.

13.04.2015 12:45
debata

Osem ľudí vrátane vysokých manažérov spoločnosti, ktorí baňu prevádzkuje by v prípade odsúdenia mohlo dostať doživotné tresty. Vyšetrovanie banskej tragédie v Turecku sprevádza značná kritika od verejnosti, pretože k zodpovednosti za neprihlásil žiaden z politických predstaviteľov.

Súdne konanie začalo v meste Akhisar za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení, pretože prípad vzbudzuje obrovské vášne. Procesu sa zúčastňujú aj stovky pozostalých po obetiach nešťastia, ktorá bola najhoršou v dejinách Turecka.

Prokuratúra obžalovala celkom osem ľudí z vraždy. Je medzi nimi napríklad Can Gürkan, generálny riaditeľ a zároveň syn majiteľa spoločnosti Soma Kömür Işletmeleri, ktorý baňu vlastní. Rovnako prokurátor klasifikoval aj vinu v prípade hlavného šéfa bane Ramazana Dogrua, výkonného riaditeľa Akina Çelika, dvoch banských inžinierov a troch vedúcich.

Tí sa vypočutia osobne nezúčastňujú kvôli obavám úradov o ich bezpečnosť. Ďalších osem ľudí môže skončiť za mrežami na 32 mesiacov až 20 rokov za zabitie z nedbanlivosti.

Po výbuchu a následnom požiari pod zemou zomrelo v Some vlani v máji 301 ľudí, väčšina z nich sa udusila. Približne 160 baníkov utrpelo zranenia. V bani bolo v okamihu výbuchu skoro 800 baníkov, 486 z nich vyviazlo živých. Záchranné práce trvali niekoľko dní.

V Turecku sa odvtedy intenzívne debatuje o štandardoch bezpečnosti práce baníkov. Odborníci dospeli k záveru, že za nešťastie môže aj slabšia regulácia, ktorá mala do banského sektora prilákať investorov a pomôcť im zvýšiť zisky, napísal denník Zaman. Vláda akékoľvek pochybenia odmietla, zodpovednosť neprijal ani žiaden z miestnych politikov.

Vyšetrovacia správa uvádza, že v bani chýbala evakuačná komora, baníci nemali k dispozícii ani funkčné plynové masky. Okrem toho, kvôli nedostatočnej údržbe poriadne nefungovali senzory signalizujúce prítomnosť nebezpečných plynov.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Turecko #nešťastie #baňa