V hromadných hroboch v irackom Tikríte našli 164 tiel

V hromadných hroboch v irackom Tikríte sa našli telá 164 ľudí, zrejme obetí islamských radikálov. Pri Tikríte bolo objavených 12 takýchto hrobov a forenzní experti ich skúmajú od začiatku apríla.

13.04.2015 14:20
Irak, masový hrob Foto: ,
Iracký forenzný tím pracuje na mieste hromadného hrobu v Tikríte.
debata

Mohlo by v nich byť až 1700 ľudí, ktorých zabili radikáli z organizácie Islamský štát (IŠ), informujú zahraničné médiá. Táto skupina vlani Tikrít obsadila a irackej armáde a jej spojencom sa podarilo mesto dobyť späť až tento rok koncom marca.

„Vyhľadávacie tímy zatiaľ našli pozostatky 164 ľudí uložené v štyroch hroboch niekedy v minulých týždňoch,“ povedal hovorca ministerstva pre ľudské práva Kámil Amín. Prehľadáva sa hlavne lokalita pri bývalej americkej základne Speicher, kde IŠ nakrútil strašné zábery vrážd stoviek šiitských vojakov.

Pri telách, ktoré boli doteraz vyzdvihnuté, boli dokumenty a mobilné telefóny, podľa ktorých vyšetrovatelia usudzujú, že ide o „obete masakru Speicher“, ako sa zabitiu veľkej skupiny vojakov hovorí. Základňa Speicher leží severne od Tikrítu a IŠ odtiaľ vlani odvliekol a zajal šiitov, ktorí sa uchádzali o prácu v armáde. Totožnosť obetí bude určená analýzou DNA.

Podľa irackých predstaviteľov sa v Tikríte našlo desať hromadných hrobov v komplexe, ktorý používal bývalý prezident Saddám Husajn, a tri ďalšie mimo prezidentského paláca.

Práve zábery na spútaných šiitov nemilosrdne zastrelených pred vykopanými jamami vyvolali medzi irackým šiitským obyvateľstvom túžbu po pomste. Šiiti potom vytvorili milície a začali po boku armády bojovať proti IŠ. Dobytie Tikrítu, ktorý je strediskom provincie Saláhaddín, sa považuje za prvý krok k bitke o severoiracký Mosul. Práve ten IŠ obsadil vlani v lete ako prvé a najväčšie mesto. Armáda mu ale nekládla odpor a vojaci utiekli.

Do Spojených štátov teraz smeruje iracký premiér Hajdar Abádí, ktorého má v utorok prijať prezident Barack Obama.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #hroby #Islamský štát