K džihádistom v Sýrii sa mohlo pripojiť až 6 000 občanov EÚ

Európska komisia (EK) odhaduje, že po vypuknutí vojny v Sýrii odišlo do krajiny päť- až šesťtisíc občanov dvadsaťosmičky, aby sa pripojili k tamojším džihádistickým povstalcom.

13.04.2015 14:20
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata

Komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová to uviedla v rozhovore pre pondelňajšie vydanie francúzskeho denníka Le Figaro, kde zároveň priznáva, že skutočné čísla sú pravdepodobne oveľa vyššie, keďže pohyb zahraničných bojovníkov je zložité sledovať. Medzi európskymi džihádistami, ktorí odišli do Sýrie, bolo podľa nej okolo 1 450 Francúzov.

Jourová v rozhovore odmieta „represívny“ prístup voči radikálom, ktorí sa chystajú vycestovať alebo sa už vrátili, keďže zasahovať v takomto štádiu je už „prineskoro“. Namiesto toho sa vyslovuje za vyššiu „prevenciu“ zo strany orgánov EÚ, na čo podľa nej Brusel v tomto roku vyčlení 2,5 milióna eur. Jourová tiež presadzuje zlepšenie spolupráce medzi policajnými a justičnými orgánmi v jednotlivých členských štátoch v rámci boja proti terorizmu.

Spolupráca v boji proti terorizmu má byť témou pondelňajšieho neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ a krajín takzvaného južného susedstva v rámci Európskej susedskej politiky, kam patrí aj Sýria. Rokovaniam v Barcelone spolupredsedajú vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre Európsku susedskú politiku Johannes Hahn.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Věra Jourová #džihádisti