Kolumbia vyšetruje desiatky generálov kvôli vraždeniu civilistov

Kolumbijská justícia začala vyšetrovanie viac ako dvoch desiatok popredných armádnych generálov kvôli ich údajnej úlohe v škandále so zabíjaním civilistov, ktorých telá bola prezentované ako mŕtvoly členov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

13.04.2015 16:34
vojsko, armáda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Proti tejto ľavicovo orientovanej skupine vedie vláda cez polstoročie ozbrojený boj. V súvislosti so škandálom odhaleným pred niekoľkými rokmi už bolo podľa spravodajskej stanice BBC zadržaných stovky vojakov.

Kolumbijský generálny prokurátor Eduardo Montealegre v nedeľu oznámil, že štát začal vyšetrovať 22 generálov, ktorí sa údajne podieľali na tomto zločine, ktorý bol odhalený v roku 2008. Médiá vtedy informovali o skupine chudobných kolumbijských mladíkov zo slumov pri Bogote, ktorých armáda najala na zdanlivo dobre platenú prácu vo vzdialenej horskej oblasti. Namiesto zárobku však boli zavraždení, ich telá oblečené do vojenských odevov používaných povstalcami a prezentované ako úspechy v boji proti FARC.

Odvtedy vyšla najavo množstvo podobných prípadov. Svoje ciele hľadali príslušníci ozbrojených zložiek často medzi bezdomovcami. Vojaci či policajti, ktorí sa na zločinoch podieľali, podľa vyšetrovateľov na základe množstva takto „naverbovaných“ osôb žiadali o povýšenie či mimoriadne voľno.

Podľa Montealegreho je doteraz známe, že do série škandálov bolo zapletených vyše 5 000 členov ozbrojených síl, z toho už bolo približne 800 uväznených. Niektorí z generálov, ktorých sa vyšetrovanie týka sú stále v aktívnej službe, časť už neslúži, uviedol prokurátor podľa denníka El Heraldo.

Kolumbijská vláda už vyše dva roky vedie s FARC mierové rozhovory, ktoré majú ukončiť najdlhšie trvajúce ozbrojené povstanie v Latinskej Amerike, ktoré stálo život na 220 000 ľudí. Povstalci vnímajú vyšetrovanie týchto prípadov ako ústretový krok dôležitý pre možný úspech rokovania.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #armáda #vraždy #kolumbia #civilisti