Grécka vláda opäť poprela, že zvažuje predčasné voľby

Grécka vláda v pondelok opäť poprela, že zvažuje usporiadanie predčasných parlamentných volieb, ak rokovania, ktoré vedie s eurozónou o získanie ďalšej medzinárodnej finančnej pomoci, skončia fiaskom.

13.04.2015 16:51
Alexis Tsipras, Grécko, Atény, vlajka, zástava,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Atény tak naposledy reagovali na špekulácie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Denník sa pritom odvoláva na vyhlásenie nemenovaného gréckeho ministra, ktorý údajne povedal: „Nemáme čo stratiť. V prípade, že Európska únia bude stále zastávať tvrdý postoj, musíme ukázať, že sme stabilní. Máme grécky ľud na našej strane“.

Nemecký denník zároveň upozorňuje na výsledky nedávnych prieskumov verejnej mienky v Grécku, ktoré dávajú vládnej ľavicovej formácii SYRIZA nádej na drvivé víťazstvo, ktoré by jej umožnilo zostaviť jednofarebnú vládu. Teraz vládne v koalícii s nacionalistickými Nezávislými Grékmi.

Ak by vyhrala SYRIZA, bude to znamenať odchod z eurozóny

„Nové voľby budú skutočným referendom o eure. Ak bude opätovne zvolená SYRIZA, bude to znamenať ‚Grexit‘ (grécky odchod z eurozóny),“ reagoval nemecký europoslanec Alexander Graf Lampsntorf, ktorý v Európskom parlamente zastupuje nemeckých slobodných demokratov.

Zdroje z gréckej vlády citovanej gréckym denníkom Kathimerini zareagovali vyhlásením, že politika kabinetu získala dostatočnú legitimitu od gréckeho ľudu. Vláda sa vraj ďalej usiluje o dosiahnutie výhodného riešenia pre všetkých pri dodržaní mandátu udeleného ľuďom vo voľbách.

Podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis vyjadril v pondelok názor, že Grécko nevypracúva a nezavádza štrukturálne reformy požadované jeho európskymi partnermi dostatočne rýchlo. Zopakoval, že už zostáva len málo času do chvíle, keď Atény zostanú úplne bez finančných prostriedkov.

Európski partneri dali Grécku podľa nedeľného vydania nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) čas do 20. apríla, aby predložilo revidovaný plán reforiem. Ak by ho euroskupina, teda ministri financií krajín eurozóny, schválili na svojom zasadnutí 24. apríla, uvoľnili by partneri pre Grécko zvyšné peniaze z medzinárodného záchranného programu.

Eurozóna koncom marca súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur, pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

Grécko len žiada peniaze a vyhráža sa bankrotom

Grécko začiatkom apríla predložilo 26stránkový zoznam reforiem, podľa zástupcov medzinárodných veriteľov sú však Atény príliš optimistické ohľadom rozpočtových príjmov a vyhýbajú sa kľúčovým problémom súvisiacim s dôchodkovým systémom a trhom práce.

Podľa nedeľného vydania FAZ zástupcov eurozóny šokovalo, že Grécko doteraz nepredložilo poriadne prepracované reformné návrhy a nakoľko sú Atény ďalej neochotné znižovať dôchodky pre bývalých štátnych zamestnancov. List pritom citoval sťažnosť jedného európskeho činiteľa, podľa ktorého sa grécky zástupca chová „ako taxikár“, ktorý jednoducho len žiada o peniaze a vyhráža gréckym bankrotom, ak nebudú vyplatené.

Rovnaký zdroj uviedol, že veritelia Grécku neveria, že jeho situácia je taká, ako ju popisuje. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #finančná pomoc