Irak požiada USA o pomoc v boji proti Islamskému štátu

Boj proti radikálnej skupine Islamský štát, ktorá obsadila už veľké časti Iraku aj Sýrie, bude jednou z hlavných tém rokovania medzi irackým premiérom Hajdarom al-Abádím a americkým prezidentom Barackom Obamom v utorok vo Washingtone.

14.04.2015 07:38
Hajdar Abádí Foto: ,
Hajdar Abádí.
debata (6)

Pred odchodom do Spojených štátov šéf irackej vlády vyhlásil, že jeho krajina potrebuje väčšiu medzinárodnú pomoc na porazenie Islamského štátu (IŠ). Nárast v počte náletov zo strany Američanmi vedenej koalície ako aj väčšie dodávky zbraní a poskytovanie výcviku irackým silám už podľa al-Abádího pomohlo zastaviť postup islamistov, na ich úplnú porážku je však potrebné urobiť ešte viac.

Iracký premiér zároveň vyhlásil, že vzťah Iraku a Iránu, ktorý svojmu susedovi pomáha v boji proti IŠ, je „veľmi vyvážený“.

Američanmi vedená koalícia uskutočnila od augusta minulého roku už asi 2 000 náletov proti pozíciám IŠ v Iraku, 1 400 ďalších uskutočnila v Sýrii. Na operácii sa zúčastňuje asi 1 500 amerických vojakov. Pentagon už požiadal Kongres o schválenie 1,6 miliardy dolárov, ktoré sa majú použiť na vyzbrojenie a výcvik irackej a kurdskej armády.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #vojenská pomoc