Východ Ukrajiny by mali opustiť všetky tanky

Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny po pondelňajších rozhovoroch v Berlíne vyzvali zúčastnené strany na ukončenie bojov na východe Ukrajiny.

14.04.2015 08:23
Ukrajina, Donecko, tanky Foto: ,
Ilustračné foto
debata (26)

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý stretnutie zvolal, uviedol, že priebeh rokovaní bol „chvíľami veľmi kontroverzný“, avšak všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že neexistuje žiadna iná alternatíva k dohode o prímerí podpísanej vo februári v Minsku.

„Musíme zaistiť, aby sa prímerie dodržiavalo oveľa viac, tak veľmi ako to len bude možné,“ povedal Steinmeier. Uviedol tiež, že všetky strany sa dohodli na pokračovaní v odsune ťažkých zbraní z regiónu a aj na rozšírení tohto odsunu na iné kategórie zbraní vrátane tankov, obrnených vozidiel a zbraňových systémov s kalibrom menším ako 100 milimetrov.

Ministri v pondelok vyjadrili ochotu naďalej finančne a ľudsky podporovať Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v oblasti monitoruje implementáciu dohody o prímerí. Zhodli sa tiež na zriadení štyroch pracovných skupín, ktoré budú mať za úlohu riešiť humanitárne, ekonomické a bezpečnostné otázky na východe Ukrajiny.

Steimeier zdôraznil, že dohoda z Minska presahuje obyčajnú dohodu o prímerí a musí neskôr smerovať k voľbám na územiach okupovaných povstalcami.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #kríza na Ukrajine #ťažké zbrane